Stor dag for Småmat og norsk matkultur

Publisert: 07 oktober 2024

Lørdag 5. oktober markerte en viktig milepæl for norsk tradisjonsmat. Under matfestivalen Norsk Matglede på Geilo fikk Småmat fra Hallingdal tildelt Beskyttede Betegnelser.  

F.v: Nina Sundqvist – Siftelsen Norsk Mat, Ann Irene Haugen – Hallingkost SA, Sissel Bjørøen – Hallingkost SA, Torleif Rullestad – Makalaus Mat AS, Gunn-Kristin Øen Uthus – Herlig AS, Sigrid Simensen Ilsøy – ordfører i Hol kommune og Tore Opdal Hansen – fylkesordfører i Buskerud.

Småmat er en tradisjonsrik rett som i århundrer har vært en viktig del av festmåltidene i Hallingdal. Den lages av tradisjonelle ingredienser, der kjøtt og grønnsaker kuttes opp i små terninger og blandes i kraft. Kraften består av spekeknoker, kjøtt og i noen tilfeller kraftbein.

Småmat serveres ofte ved høytider og spesielle anledninger, og den har blitt et symbol på den rike matkulturen fra Hallingdalen. 

Dype røtter i Hallingdalen

“Småmat har dype røtter i Hallingdalen og norsk matkultur og er et meget godt eksempel på hvordan lokale mattradisjoner holdes i hevd i Norge. Og en verdig bærer av merket Beskyttede Betegnelser”, sa fylkesordfører i Buskerud, Tore Opdal Hansen, under tildelingen. 

Beskyttede betegnelser bevarer norsk kulturarv og harv tre kategorier: opprinnelse, geografisk og tradisjonell.

Småmat er under kategorien tradisjonell og denne identifisere et produkt eller en rett som har en spesifikk tradisjonell produksjonsmetode eller oppskrift. 

Fremme norsk mat

For matentusiaster er tildelingen et tydelig signal om viktigheten av å bevare og fremme norske mattradisjoner. Småmat slutter seg til rekken av flere andre norske produkter som har fått Beskyttede Betegnelser, noe som bidrar til å fremme norsk mat både nasjonalt og internasjonalt. 

«Dette er en stor dag for Hallingdalen og for alle som elsker Småmat. Beskyttelsen sikrer at fremtidige generasjoner kan nyte denne unike retten slik den alltid har blitt laget,» sier Ann Irene Haugen som er daglig leder i Hallingkost.