Badsturøkt kjøttStiftelsen Norsk Mat

Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis

Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis skiller seg ut på grunn av sin tradisjonelle produksjonsmetode. Metoden er tydelig annerledes enn andre røkemetoder som brukes i Norge.

En badstu på hver gård

Badsturøyking av kjøtt i Namdalen kan spores tilbake til midten av 1850-tallet. På den tiden var det vanlig med røkbadstuer på gårdene, og flere steder i Namdalen hadde nesten hver gård sin egen badstue. Badstuene ble brukt til tørking av ulike materialer som korn, lin og bygningsmaterialer, men etter hvert begynte de også å bruke dem til å tørke kjøtt. Denne tradisjonelle metoden for konservering av kjøtt kombinerer høy temperatur over lang tid med naturlige virkestoffer til stede i røken.

I dag er denne konserveringsmetoden kun vanlig i Namdalen i Norge og i Jämtland i Sverige, som grenser til Namdalen.

Badsturøkt kjøtt fra Namdalen, Grong
Badsturøkt kjøtt fra Namdalen, Grong (Tor Aage Hansen//Matmerk)

Hva er Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis?

Kjøttet skal ha en tiltalende rødlig farge, og en rund og fin røkaroma og -smak. Aromaen og smaken avhenger av hvor lenge kjøttet røkes og hvilken type trevirke som brukes. På grunn av saltingen, den lange varmebehandlingen og ettertørkingen, er kjøttet svært mørt og har en mindre synlig kjøttstruktur. I tillegg til lang holdbarhet.

Kun i Namdal

Dette unike håndverket er en del av Namdalens tradisjon og er helt spesielt for området. Badsturøyking er en gammel og velprøvd konserveringsmetode som ikke inneholder kunstige tilsetningsstoffer.

Røykingen foregår ved å fyre med trevirke fra lauvtre, einer kan også brukes for å variere smaken. Alle typer kjøtt blir badsturøkt i tråd med tradisjonen i Namdalen. Sau, lam, gris og elg er de mest vanlige valgene. Kjøttet blir badsturøkt på namdalsk vis ved å salte det, varmrøyke det og ettertørke det over lang tid i spesialbygde røykebadstuer.

Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis skal ha en tiltalende rødlig farge, og en rund og fin røkaroma og -smak. Aroma og smak avhenger av hvor mye kjøttet røkes og type trevirke som brukes. Kjøttet er meget mørt pga. saltingen og den lange varmebehandlingstida, og har derfor også en mindre synlig kjøttstruktur.

Produsentsammenslutning

Mer om norsk mat og drikke

Se alle godkjente produkter