Eplejuice frå Hardanger/Eplemost frå Hardanger

Eplejuice frå Hardanger og Eplemost frå Hardanger er ein del av Noregs unike matarv, og har status som ei «Beskytta geografisk nemning». Dette sikrar at produktet er ekte, av høg kvalitet og tek vare på vår nasjonale mattarv.

Juicen er kjend for sin friske, lett syrlege og aromatiske smak, som kjem frå dei spesielle vekstvilkåra i Hardanger.

Eplejuice vs. Eplemost – Kva er forskjellen?

Mange lurer på forskjellen mellom eplejuice og eplemost. Kort fortalt:

  • Eplemost er 100 % pressa eple utan tilsetjingar. Den er ofte ufiltrert og har ein fyldigare og meir naturleg smak.
  • Eplejuice kan vere filtrert og inneheld av og til tilsetjingar som askorbinsyre (C-vitamin) for å forlenge haldbarheita.

Eplejuice frå Hardanger/Eplemost frå Hardanger er ikkje tilsett sukker og er kjend for sin friske og syrlege smak – eit resultat av dei unike vekstvilkåra i Hardanger.

Hardanger: Perfekte vekstvilkår for eple

Klimaet og jordsmonnet i Hardanger er ideelt for epledyrking, og gir eple unike eigenskapar. Kalde vinterar sikrar rikelig blomstring kvart år, og det kjølege klimaet og den lyse vekstsesongen gir eple med ein frisk og syrleg smak takka vere høgt innhald av karakteristiske fruktsyrer, inkludert mykje C-vitamin.

Samtidig gir det varme og solrike sommarklimaet epla sødme. Dei kjølege nettene om hausten aukar syre- og sukkerinnhaldet like før haustinga, samtidig som dei gir epla den tiltalande raude fargen. Balansen mellom syre og sukker kjenneteiknar eple dyrka i Hardanger.

Frå eple til eplejuice

Produksjonen av Eplejuice frå Hardanger/Eplemost frå Hardanger følgjer strenge krav for å sikre kvalitet og autentisitet:

  • Geografisk område: Epla må dyrkast, haustast og pressast i Hardanger, som omfattar kommunane Jondal, Kvam, Granvin, Ulvik, Eidfjord, Ullensvang og Odda.
  • Produksjon: Heile produksjonsprosessen, med unntak av tapping på kartong, må skje i Hardanger. Berre eple frå Hardanger kan brukast i produksjonen.
  • Autentisitet: Juicen skal vere naturleg, utan tilsett sukker.
  • Smak: Den ferdige eplejuicen og eplemosten skal vere kjenneteikna av ein lett syrleg og aromatisk smak.
Eplejuice frå Hardanger, studietur, godkjenning eplejuice 2013
Eplejuice frå Hardanger.

Litt eplehistorie

Epleeventyret i Hardanger starta for over 700 år sidan, då engelske munkar tok med seg kunnskap om hagebruk og epledyrking til området. Etter reformasjonen på 1500-talet forsvann kunsten å pode, men på slutten av 1700-talet blømde epledyrkinga opp igjen. Prestar og «lærde menn» introduserte nye eplesortar og lærte bøndene kunsten å pode, noko som la grunnlaget for den høgt respekterte epleproduksjonen i Hardanger i dag.

Ein smak av tradisjon

I Hardanger har bøndene laga most og juice av eple heilt sidan 1700-talet. Denne lange erfaringa har perfeksjonert produksjonsprosessen og sikra den høge kvaliteten på dagens eplejuice og eplemost.

Beskytta geografisk nemning

Eplejuice frå Hardanger/Eplemost frå Hardanger har status som ei Beskytta geografisk nemning. Dette betyr at berre juice produsert i Hardanger med lokale eple kan bruke dette namnet. Merkinga garanterer at produktet er autentisk og produsert etter tradisjonelle metodar.

Eplejuice frå Hardanger, studietur, godkjenning eplejuice 2013
Eplejuice frå Hardanger. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

Eplejuice frå Hardanger/Eplemost frå Hardanger er kjenneteikna ved ein lett syrleg og aromatisk eplesmak. Dette er eit resultat av samansetjinga av epleråstoffet, dei spesielle kvalitetane som kjenneteiknar eple dyrka i Hardanger, og dei lange tradisjonane og kunnskapane om produksjon av eplejuice/eplemost i Hardanger.

Produsentsamanslutning

  • Kontaktperson

    Renate Wiig (Tine)

  • Telefon

    03080 (Tine)

  • E-post

    forbruker@tine.no 

  • Adresse

    TINE SA, Postboks 25, 0051 OSLO

Produsentsamanslutning

Mer om norsk mat og drikke

Se alle godkjente produkter