Fenalår fra Norge

Fenalår fra Norge er norsk matkultur og natur kombinert i en smak. Det er historien om et værhardt land, kaldt klima, vind, salt og utmarksbeite.

Hva er fenalår?

Fenalår er en tradisjonell norsk delikatesse laget av lår fra lam eller sau. Kjøttet saltes, tørkes, modnes og noen ganger røykes for å oppnå den karakteristiske smaken.

En unik smak

Fenalår fra Norge smaksettes med krydder, urter, bær, honning eller sirup. Smaken er full av umami, med en god kombinasjon av salt og den milde smaken av suverent lammekjøtt. Med lengre modning utvikler smaken seg enda mer, og får en nesten søtlig karakter. Dette er smak av natur og rene råvarer! 

Fenalår fra Norge: Beskyttet geografisk betegnelse

Fenalår fra Norge er et unikt kvalitetsprodukt. Det er blant annet ett av to norske matprodukter som også har en europeisk beskyttet betegnelse -Protected Geographical Indications (PGI). Dette er Norges svar på Parmaskinke og Iberico-skinke.

Ønsker du å imponere med fenalår? Prøv en nydelig fenalårrisotto eller en vaffeltoast med norsk blåmuggost og fenalår. Eller gjør det enkelt, og server tynne biter av fenalår kombinert med Sider fra Hardanger for en norsk vri på aperitivo til fest.

Hvorfor heter det fenalår?

Navnet «fenalår» kommer fra det norrøne ordet «fen», som betyr «bein» eller «lår». Det er et produkt som har vært en del av norsk matkultur i århundrer, og som har fått navnet «fenalår» fordi det består av lårkjøtt. Det vil si «lår av lam eller sau som er konservert gjennom salting og tørking».

Norsk matarv og tradisjon

I Norge har tørking og salting av kjøtt en lang tradisjon. Tradisjonen er at kjøtt og andre produkter måtte konserveres for å ha mat tilgjengelig hele året. Klima og natur har også spilt en avgjørende rolle, hvor det norske klimaet har vært spesielt godt egnet for tørking av kjøtt og fisk. Dessuten har vi hatt tilgang på salt i århundrer.

Foto: Jørgen Mølmann

Vi har mye beite i lier og fjell, og norske sauer og lam beiter utendørs fra snøen smelter til sent på høsten. Om våren følger lammene det grønne gresset slik det ser ut etter at snøen har smeltet. Dette beite gir en unik smak til kjøttet og gjør «Fenalår fra Norge » særegent og unikt for Norge. Derfor er Fenalår fra Norge også rettslig beskyttet gjennom Beskyttede geografiske betegnelser i Norge og Beskyttede geografiske betegnelser i EU.  

For å bruke betegnelsen Fenalår fra Norge stilles det krav til norske råvarer, foredling og sluttkvalitetskontroll.  

I Norge kan det dokumenteres en lang og sammenhengende tradisjon for fremstilling av fenalår. Olaus Magnus skrev i 1555 at «sauens kjøtt, likesom nær sagt alt annet slags kjøtt pleier nordboerne, etter at det har ligget i saltlake, blitt røkt og fått tørke i friluft, å ete rått hele året rundt, og dette kjøttet kan bli gammelt». Imidlertid er det rimelig å anta at tradisjonen er vesentlig eldre enn dette. Mange indirekte kilder tilsier at det svært sannsynlig ble laget fenalår i vikingtiden.

Produsentsammenslutning

  • Kontaktperson

    Per Berg

  • Telefon

    22 90 30 70

  • E-post

    per.berg@nortura.no

  • Adresse

    Fenalår fra Norge SA, Lørenveien 37, 0513 Oslo

  • Social media

Mer om norsk mat og drikke

Se alle godkjente produkter