Fjellam frå Ryfylke

Fjellam frå Ryfylke er ikkje berre eit førsteklasses kjøtprodukt – det er essensen av norsk natur på sitt beste. I den friske fjellufta i Ryfylke, der ein lett bris stryk over heiane, beitar fjellamene blant ville urter og lyng. Den særegne aromaen og smaken av fjellam er eit resultat av denne naturlege omgjevnaden. Lamma beitar i minst åtte veker på dei frodige fjellområda, over 500 meter over havet, der dei et næringsrike urter og planter som gjev kjøttet ein særegen og rik smak. Beiteområda strekk seg frå Røldal i nord til Sirdal i sør, og det særmerkte jordsmonnet i Ryfylke gir kjøtet høgt proteininnhald og perfekt kjøttfylde. Dette er smaken av ekte norsk fjellbeiting.

Produksjonsmetodane som vert brukte i Fjellam frå Ryfylke er baserte på lange tradisjonar der sauebøndene har tilpassa seg naturen og fjellområda over mange generasjonar. Slik sikrar dei ei jamn høg kvalitet på kjøttet.

Historie og tradisjon

Det er uvisst når Fjellam frå Ryfylke først vart produsert, men beitebruk i Ryfylke har røter som går 4–5000 år tilbake i tid, noko ein har dokumentert gjennom funn av bein frå steinalderbuplassar. Frå 1600- og 1700-talet finst det også skriftlege kjelder som viser at folk sendte dyra sine til heiane for beite. Dessutan har Ryfylkeheiane alltid vore viktige for både folk og fe, og desse tradisjonane held fram den dag i dag. I dag er det 23 saueprodusentar som saman driv Fjellam frå Ryfylke SA.

Bilder tatt i Ryfylke
Bilder av fjellam i Ryfylke. Foto: Caroline Roka

Fjellam frå Ryfylke har Geografisk beskytta nemning

Denne utmerkinga garanterer at kjøttet kjem frå eit spesifikt område og har eigenskapar som er direkte knytt til naturen i dette området. Det næringsrike beiteområdet bidrar til å gi kjøttet en særegen smak og en kvalitet som skiller seg ut. Berre lam som oppfyller dei strenge krava til beiteperiode, slaktevekt og kvalitet kan bli kalla Fjellam frå Ryfylke. Dette vernar ikkje berre den unike smaken, men også den stolte historia bak produktet.

Lamma som blir merka med Fjellam frå Ryfylke, må vere slakta innan 1. november og ha ei slaktevekt på minst 16 kg. Dei skal òg klassifiserast i slakteklasse O+ eller betre, med eit maksimalt feittinnhald på 3+. Produsentar som oppfyller desse krava kan bruke nemninga Fjellam frå Ryfylke og merket for Geografisk beskytta nemning.

Eit symbol på kvalitet

Gjennom den geografiske beskyttelsen sikrar Fjellam frå Ryfylke at forbrukarane får eit produkt med høg kvalitet og ei autentisk tilknyting til Ryfylke-regionen. Fjellam frå Ryfylke gir ikkje berre ein unik smaksoppleving, men òg tryggleik for at produktet er berekraftig produsert etter gamle tradisjonar, samtidig som det følgjer moderne krav til dyrehald og kvalitet.

Det offisielle merket for Beskytta geografisk nemning.

Lamma som blir merka med Fjellam frå Ryfylke, må vere slakta innan 1. november og ha ei slaktevekt på minst 16 kg. Dei skal òg klassifiserast i slakteklasse O+ eller betre, med eit maksimalt feittinnhald på 3+. Produsentar som oppfyller desse krava kan bruke nemninga Fjellam frå Ryfylke og merket for Geografisk beskytta nemning.

Produsentsamanslutning

  • Kontaktperson

    Anne Skartveit

  • Telefon

    926 89 561

  • E-post

    post@fjellam.no

  • Adresse

    Ryfylke

Mer om norsk mat og drikke

Se alle godkjente produkter