Hva er Lyngenlam?

Lyngenlam beiter i de majestetiske fjellene på Lyngenhalvøya. De nyter et unikt og naturskjønt beiteområde. Om sommeren holder de til nede med fjæra, hvor de forsyner seg av friske og næringsrike planter. Etter hvert som snøen trekker seg tilbake, følger de en naturlig sti oppover fjellsidene, i takt med årstidens rytme. Denne unike og harmoniske beitesyklusen gir ikke bare sauene en ideell hverdag, men skaper også et produkt som er like autentisk som landskapet de kommer fra.

Historien om Lyngenlam

Historisk sett har sauedrift en dyp forankring i Lyngen. Ifølge Lyngens regionhistorie hadde hver gård og husmannsplass, fra tidlig på 1800-tallet og frem til rundt 1960-tallet, rundt 10-12 sauer. Sauene var av stor betydning som matkilde og som handelsvare. Ulla deres ble brukt til å lage klær og var et ettertraktet byttemiddel. På 1960-tallet tok den organiserte saueavlen i Lyngen fart, dette førte til økt antall lam og slaktevekt. Kunnskapen om sauehold og -avl har blitt videreført til dagens sauebønder, som fortsatt bærer med seg denne stolte tradisjonen.

Foto: Peter Bruvold

Unikt beiteområde

De høye fjellene på Lyngenhalvøya gir sauene kontinuerlig tilgang til friskt beite gjennom hele sommerhalvåret. Om sommeren starter dyrene ved fjæra, der de finner næringsrike planter, og beveger seg oppover fjellsidene i takt med at snøen smelter. Lyngenhalvøya skiller seg ut med sitt frodige gress mellom fjord og fjell. Den jevne tilgangen på unge og næringsrike planter i beitesesongen, med høyt proteininnhold, bidrar til rask vekst hos lammene.

Smaken av Lyngenlam – mellom fjord og fjell

Lyngenlam bærer preg av sitt naturlige beite mellom fjord og fjell, og dette gir kjøttet en helt særegen karakter. Lam som beiter i slike omgivelser utvikler en kjøttfylde og mørhet som få andre kan matche. Med Lyngenlam får du dermed ikke bare norsk lam; du får en bit av norsk historie og natur. Det er et bærekraftig og smakfullt valg som forener fortiden med nåtidens fokus på kvalitet og ekte matopplevelser.

Foto: Peter Bruvold.

Bærekraftig og tradisjonsrikt sauehold i Lyngen

Lyngenlam har et garantert særpreg fra et geografisk område og tar var på kunnskap og tradisjoner, og har derfor Beskyttet Betegnelse.

Beiteforhold på Lyngenhalvøya

Lyngenhalvøya har svært gode utmarksbeiter, og så mye som 62 % av beitearealet er definert som svært godt og godt. De gode utmarksbeitene kan tilskrives at området har et næringsrikt jordsmonn og en godt kultivert vegetasjon. Gjennom intensivt beite blir beiteområdene dominert av grasrike arter som er de beste beiteplantene for sau. 

Produsentsammenslutning

Mer om norsk mat og drikke

Se alle godkjente produkter