Målselvnepe fra Nord-Norge

Målselvnepe fra Nord Norge er nordnorsk matarv på sitt beste. Denne nepen har en søtlig og mild smak og dyrkes kun nord for polarsirkelen. Her er vekstvilkårene nemlig helt ypperlige – med et kjølig klima og lys døgnet rundt.

Målselvsnepe går også under navnet «Det nordnorske eplet», et navn som antyder at den gjerne spises rå. Nepa har en lang historie i Norge som strekker seg helt tilbake til pomorhandelen mellom russiske og nordnorske handelsmenn på 17- og 1800 tallet.

Unike vekstvilkår og smak

  • Målselvnepe oppnår sin spesielle smak takket være samspillet mellom jordsmonn, klima og dyrkingsmetode.
  • For å få den karakteristiske smaken av Målselvnepe må den dyrkes i kjølig klima med mye lys. De optimale vekstbetingelsene finnes derfor kun nord for polarsirkelen.
  • Sted og smak henger så tett sammen at «Målselvnepa» har en beskyttet geografisk betegnelse, en garanti for autentisitet og opprinnelse.
  • Kvaliteten til Målselvnepe er kjent for å være uovertruffen og dette er en av Nord-Norges aller beste rotgrønnsaker.

Mild og aromatisk smak

Målselvnepe er saftig og mild med en distinkt nepesmak som kan minne litt om kålrot. Den er kraftigere i smaken enn vanlig mainepe. Denne kulinariske allrounderen kan nytes på utallige måter. Den kan kokes, bakes, stekes eller grilles, og gir en nydelig smaksopplevelse. Du kan bruke den i supper, gryteretter, stuinger og salater ved å raspe den eller bruke den som et smakfullt tilbehør.

Bruksområder for Målselvnepe

Historien: Med røtter fra Nord-Kalotten

Målselvnepe antar å stamme fra nepefrø innført fra Russland en gang på begynnelsen av 1800-tallet av firmaet A. Ebeltoft senior i Tromsø. Det er kjent at det ble drevet frøavl av nepe allerede før 1850. En av avlerne var Ole Enok Olsen, opprinnelig fra Tårnstad i Lenvik. Han bosatte seg i 1864 i Målselv og la grunnlaget for dagens Målselvnepe gjennom utvelgelse av gule, sirkelrunde eksemplarer av «russenepa», som i hovedsak var stor, flat og gjerne hadde rød skolt.

Elva som har gitt navn til Målselvnepa. Foto: Stiftelsen Norsk mat.

Beskyttet geografisk betegnelse

Målselvnepe har en beskyttet geografisk betegnelse, som gir en garanti for autentisitet og opprinnelse. Dette sikrer at bare neper dyrket i Målselv-regionen kan selges under dette navnet.

Målselvnepe er en gammel landsort registrert i Offisiell norsk sortsliste (A091). Nepas historie strekker seg tilbake til pomorhandelen på 1700- og 1800-tallet mellom norske og russiske handelsmenn. Navnet Målselvnepe forekommer første gang i skriftlige kilder i 1921.

Produsentsammenslutning

Mer om norsk mat og drikke

Se alle godkjente produkter