Skjenning
Skjenning er et tradisjonelt og populært flatbrød fra Innherredsområdet, som har blitt bakt i århundrer. Flatbrødet passer godt til sodd, og blir ofte brukt til bryllup, barnedåp og begravelser.
Skjenning sin historie
Skjenning har et historisk utspring fra Innherred-området på 1800-tallet. Navnet «skjenning» kommer fra melke- og sukkerblandingen som blir smurt på flatbrødet under stekingen, noe som gir en karakteristisk blank overflate.
Skjenning var et tradisjonelt festflatbrød til spesielle anledninger, og ble nøye vurdert av gjestene. Det var en tid da det ble sagt at en brud ikke var et fullverdig husmoremne, hvis hun ikke kunne brygge øl og bake skjenning til eget bryllup.
Skjenning for kjennere?
Ifølge tradisjonen ble ikke skjenning satt frem på bordet, men sendt rundt etter at soddet var servert. Dette var en viktig del av serveringsprosessen, fordi skjenningen har en tendens til å krølle seg. Dermed ville ikke flatbrødet se like imponerende ut på bordet sammen med varm sodd.
Blant ekte «skjenning-kjennere» diskuterer man ofte om skjenningen skal spises med «søtsiden» eller «mattsiden» opp. Uansett hvilken side man velger, så er det en nytelse for smaksløkene.
Tynne flatbrød – en kunst
Tynn og fin skjenning var en prestisjefull kunst å bake. Bakstekonene i Innherred-området stod i timesvis over de vedfyrte stekeovnene og laget kilovis av flatbrød hver dag. Ved som ble brukt til å fyre ovnen var en viktig faktor for å oppnå jevn steking av flatbrødet. Etter steking ble skjenningen delt opp i små trekanter og stablet i raster, med et lodd på toppen for å holde seg rette.
Tradisjonell produksjon
Selv i dag er skjenningprodusentene i Innherredsområdet opptatt av å bevare den tradisjonelle produksjonsprosessen brukt i århundrer. Produsentene bruker fortsatt de samme ingrediensene og trinnene i produksjonen for å opprettholde den unike smaken og konsistensen. I dag har imidlertid produksjonsprosessen blitt mer moderne og tilpasset større produksjonskrav.
Skjenning har en beskyttet opprinelsesbetegnelse fordi produktet er dypt forankret i opprinnelsesområdets historie og kultur.
Skjenning er et tradisjonelt festflatbrød fra Innherredsområdet. Navnet kommer mest trolig av at brødet blir blankt på overflata på grunn av melke- og sukkerblandingen som smøres på under stekingen. Helt tilbake til 1800-tallet omtales skjenning i historiske bygdebøker fra området.
Produsentsammenslutning
-
Kontaktperson
Frode Neergård
-
Telefon
-
E-post
-
Adresse
Røra Bakeri, Grandmarka 292, 7670 Inderøy
Produsentsammenslutning
-
Kontaktperson
Jonny Ånonli
-
Telefon
-
E-post
-
Adresse