Småmat er en tradisjonell rett fra Hallingdal som har blitt servert i generasjoner. Denne festmaten, laget av kjøtt og grønnsaker i en smakfull kraft, er perfekt til både bryllup og begravelser. Småmat fra Hallingdal ble tildelt beskyttelse som «Tradisjonelt særpreg» i oktober 2024.

Hva er Småmat?

Småmat lages av tradisjonelle ingredienser, der kjøtt og grønnsaker kuttes opp i små terninger og blandes i kraft. Kraften består av spekeknoker, kjøtt og i noen tilfeller kraftbein. Retten skal lukte svakt, men smake rikelig av spekekjøtt med et hint av grønnsaker. Dette samspillet gir småmaten et særpreg som oppnås ved bruk av tradisjonelle produksjonsmetoder fra Hallingdal.

Når Småmat ble laget for første gang er noe usikkert. Retten omtales imidlertid i flere bøker og skrifter om tradisjonsmat i Hallingdal fra første halvdel av 1800-tallet og frem til i dag.

  • Småmat er en festrett som folk i Hallingdal har laget og servert gjennom generasjoner.
  • Småmat får sin unike smak fra spekekjøttets karakteristiske aroma, balansert med grønnsaker, og stammer fra tradisjonelle mattradisjoner i Hallingdal.
  • Beskyttelse av Småmat-navnet sikrer at oppskriften og produksjonsmetoden følger tradisjonelle metoder og presisjon. Dette ivaretar den originale smaken og kvaliteten som har gjort Småmat til en viktig del av Hallingdals matkultur. 
  • Det er vanlig å servere lefsekling ved siden av småmaten.

Ønsker du en oppskrift på Småmat? Klikk her.

Beskyttelse av Småmat som tradisjonelt særpreg

Småmat har beskyttelse som tradisjonelt særpreg. Denne beskyttelsen innebærer at det kan dokumenteres en lang tradisjon med bruk av tradisjonelle ingredienser, produksjonsmåter eller sammensetning. I tillegg må produktnavnet være særpreget og tradisjonelt eller reflektere særpreget ved produktet. Småmat har oppnådd en beskyttelse som tradisjonelt særpreg på grunn av sin dype forankring i Hallingdal, hvor den har vært en tradisjonell festrett gjennom generasjoner. Retten er i dag vanlig å servere i både bryllup og begravelser.

I gamle dager var det litt status å vise at en var velstående, så da skulle det jo være rikelig med mat. En måte å vise det på, var at småmaten gjerne ble servert tre ganger. De ble jo brukt i alle typer selskap, nær sagt fra vugge til grav, og det blir det jo fremdeles.

Gunvald Åsegård, kokk fra Hallingdal
Småmat fra Hallingdal 2024
Småmat blir servert rundt bordet. Foto: Caroline Roka

Ved å beskytte Småmat-navnet sikres kvalitet, sammensetning og utseende, både gjennom presisjon i produksjonsmetode og at oppskriften består av tradisjonelle ingredienser. Produsenter som følger de strenge kravene, kan bruke navnet Småmat og merket for Beskyttet tradisjonelt særpreg, noe som garanterer forbrukerne en autentisk smaksopplevelse.

Tilgjengelig for alle som oppfyller kriteriene

Det er Hallingkost som står bak søknaden, men alle som oppfyller kriteriene i produktforskriften for Småmat kan bruke Småmat-navnet og logoen for Beskyttet tradisjonelt særpreg.

Det offisielle merket for Beskyttet tradisjonelt særpreg.

Se videoen nedenfor for å høre lokalbefolkningen og produsentene fra Hallingdal fortelle om tradisjonen og historien bak Småmat:

Småmat

Hallingkost SA

  • Kontaktperson

    Ann Irene Haugen

  • Telefon

    993 43 670

  • E-post

    salg@hallingkost.no

  • Adresse

    Postboks 1, 3551 Gol

Mer om norsk mat og drikke

Se alle godkjente produkter