Småmat
Hva er Småmat?
Småmat lages av tradisjonelle ingredienser, der kjøtt og grønnsaker kuttes opp i små terninger og blandes i kraft. Kraften består av spekeknoker, kjøtt og i noen tilfeller kraftbein. Retten skal lukte svakt, men smake rikelig av spekekjøtt med et hint av grønnsaker. Dette samspillet gir småmaten et særpreg som oppnås ved bruk av tradisjonelle produksjonsmetoder fra Hallingdal.
Når Småmat ble laget for første gang er noe usikkert. Retten omtales imidlertid i flere bøker og skrifter om tradisjonsmat i Hallingdal fra første halvdel av 1800-tallet og frem til i dag.
- Småmat er en festrett som folk i Hallingdal har laget og servert gjennom generasjoner.
- Småmat får sin unike smak fra spekekjøttets karakteristiske aroma, balansert med grønnsaker, og stammer fra tradisjonelle mattradisjoner i Hallingdal.
- Beskyttelse av Småmat-navnet sikrer at oppskriften og produksjonsmetoden følger tradisjonelle metoder og presisjon. Dette ivaretar den originale smaken og kvaliteten som har gjort Småmat til en viktig del av Hallingdals matkultur.
Ønsker du en oppskrift på Småmat? Klikk her.
Beskyttelse som tradisjonelt særpreg
Småmat har beskyttelse som tradisjonelt særpreg. Denne beskyttelsen innebærer at det kan dokumenteres en lang tradisjon med bruk av tradisjonelle ingredienser, produksjonsmåter eller sammensetning. I tillegg må produktnavnet være særpreget og tradisjonelt eller reflektere særpreget ved produktet. Småmat har oppnådd en beskyttelse som tradisjonelt særpreg på grunn av sin dype forankring i Hallingdal, hvor den har vært en tradisjonell festrett gjennom generasjoner. Retten er i dag vanlig å servere i både bryllup og begravelser.
Ved å beskytte Småmat-navnet sikres kvalitet, sammensetning og utseende, både gjennom presisjon i produksjonsmetode og at oppskriften består av tradisjonelle ingredienser. Produsenter som følger de strenge kravene, kan bruke navnet Småmat og merket for Beskyttet tradisjonelt særpreg, noe som garanterer forbrukerne en autentisk smaksopplevelse.
Tilgjengelig for alle som oppfyller kriteriene
Det er Hallingkost som står bak søknaden, men alle som oppfyller kriteriene i produktforskriften for Småmat kan bruke Småmat-navnet og logoen for Beskyttet tradisjonelt særpreg.
Se videoen nedenfor for å høre lokalbefolkningen og produsentene fra Hallingdal fortelle om tradisjonen og historien bak Småmat:
-
Forskrift om beskyttelse av Småmat som betegnelse for tradisjonelt særpreg
-
Tradisjonell oppskrift på Småmat
Hallingkost SA
-
Kontaktperson
Ann Irene Haugen
-
Telefon
993 43 670
-
E-post
-
Adresse
Postboks 1, 3551 Gol