Tørrfisk fra Lofoten
Tørrfisk fra Lofoten er kjent over hele verden for sin ypperlige kvalitet og smak. Tørrfiskproduksjon har en lang historie i Lofoten, og har virkelig satt regionen på «fiskekartet».
Tørket fisk: Snacks av beste kvalitet!
Tørrfiskproduksjon er en av de eldste og mest tradisjonsrike metodene for å konservere fisk. Tørrfisk er rik på protein og har lavt fettinnhold, noe som gjør det til et sunt snack-alternativ.
Tørrfisken er laget av torsk eller skrei som er fanget i havet utenfor Lofoten. Fisken er nøye utvalgt for å sikre at bare de beste kvalitetsfiskene brukes til tørrfiskproduksjonen. Metoden har blitt brukt i århundrer og er en av de beste måtene å ta vare på fisken på.
Lang og krevende prosess
Selve prosessen med å lage tørrfisk er en lang og krevende øvelse, som tar flere måneder fra februar til april. Fisken renses og fileteres før den tørkes og henges til tørk på «hjell» – utendørs rammer laget spesielt for dette.
Tørkeprosessen avhenger av flere faktorer, inkludert tørketid, hengemetode, temperatur, luftfuktighet og vindforhold. Produksjonen av tørrfisk fra Lofotoen av ypperste kvalitet er derfor sterkt påvirket av naturkreftene. Temperaturen når fisken henges opp er viktig for resultatet. Er det for kaldt sprenges fiskens fibre, og det bør heller ikke være for varmt eller fuktig.
Smaken av tørrfisk
For mange er den hengende tørrfisken selve symbolet på Lofoten. Og tørrfisken har da også vært en viktig handelsvare i Norge i over tusen år. Tørrfisk fra Lofoten henges under åpen himmel, og det er tørkeværet som sammen med fiskeråstoffet bestemmer smaken på årets produksjon.
Historisk sett ble tørrfisk en betydningsfull ressurs da den katolske kirken innførte forbud mot kjøttspising, blant annet i fastetiden. Tørrfisk fra Lofoten er en ettertraktet eksportvare til ulike land over hele verden, hvor Italia er den største mottakeren av eksporten.
Beskyttet betegnelse for Tørrfisk fra Lofoten
Tørrfisk fra Lofoten er et unikt kvalitetsprodukt, og var det første av to norske matprodukter som har fått Europeisk beskyttet betegnelse – Protected Geographical Indications (PGI). Dette er på lik linje med produkter som Parmigiano Reggiano og Balsamico di Modena. Tørrfisk fra Lofoten fikk i 2007 Beskyttet geografisk betegnelse i Norge og tilsvarende juridisk beskyttelse i EU med PGI i 2014.
Tørrfisk fra Lofoten
- Tørrfisk produsert i Lofoten har vært en svært viktig handelsvare i mange århundrer.
- De naturgitte forholdene for produksjon av tørrfisk i Lofoten er spesielt gode, og har lagt grunnlaget for utviklingen av produksjonsprosessen og næringen sin lange kultur og historie i Lofoten.
- Helt frem til midten av 1800-tallet var tørrfisk det viktigste salgsproduktet av norsk fisk.
- Tørrfisk fra Lofoten har en dyp kulturell betydning i Norge, spesielt i Lofoten, og er en del av regionens identitet.
Produsentsammenslutning
-
Adresse
Tørrfisk fra Lofoten, Postboks 177, 8376 Leknes