PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Telemarksepler. Foto: Eivor Eriksen

Eplelapper med is og salt karamellsaus

- Norske epler er syrligere og har en mer kompleks smak, og det gjelder å fråtse i dem nå når sesongen er her, sier konditor Tonje Holtungen. – Når frukten er på sitt beste, skal den få lov til å være stjerna, slik som i disse eplelappene, smiler hun.

Telemarksepler. Foto: Eivor Eriksen

Til ca 20 eplelapper:

  • 300 g mel
  • 1 ss sukker
  • ½ ts salt
  • 1 ts bakepulver
  • 300 g melk
  • 3 egg
  • 50 g smør
  • 6 norske epler, gjerne Telemarksepler
Telemarksepler. Foto: Eivor Eriksen
Smelt smør og avkjøl. Bland alt det tørre. Bland alt det våte og pisk godt sammen. Ha i litt og litt av det våte i det tørre, ikke rør mer enn nødvendig. La røren svelle i minimum 15 minutter. I mellomtiden lager du karamellsausen.
Telemarksepler. Foto: Stian Broch

Salt karamellsaus

  • 100 g brunt sukker, klissete
  • 100 g fløte
  • 1 stjerneanis
  • havsalt

Kok opp sukker, fløte og anis. La sausen trekke litt med anisen i, fjern denne og smak til med salt.

Telemarksepler. Foto: Stian Broch

Fjern kjernehuset og skjær eplene i skiver. Dypp i lapperøren og stek i varm panne med smør til de er gyldne på begge sider. Server med en god vaniljeis og den salte karamellsausen.

Foto: Stian Broch

Denne saken har  tidligere vært publisert i matmagasinet Appetitt.

Foto av Stian Broch og Eivor Eriksen. Se her for flere deilige oppskrifter med frukt fra Telemark.

Telemarksmoreller. Foto: Eivor Eriksen
Her kan du lese mer om hvorfor epler, moreller og plommer fra Telemark regnes som nasjonale matskatter.