Epler for nye og gamle gudinner
Skrevet av Tekst er tidligere publisert i Appetitt. den 15.2.2022
Idunns epler gav gudene evig ungdom. Det kan ikke Hardangers eplebønder love. Derimot lar deg deg sette tennene i de mest smaksrike epler og gir deg nasjonalromantikk på flaske.
Da mektige vikinger ble gravlagt, fikk de med seg epler for å blidgjøre gudene. I Osebergskipet ble det funnet en bøtte med 54 villepler, fremdeles røde da de ble gravd ut for over hundre år siden. i skipet lå to kvinner gravlagt, og eplene var bare noen av gavene de hadde med seg over til dødsriket.
Det er ikke uten grunn at nettopp Hardanger-epler er en av våre nasjonale matskatter, og er beskyttet i egen forskrift mot juks og kopiering.Epler på vikingtiden var av det viltvoksende slaget, sannsynligvis av mindre størrelse og ikke like søte som dagens eplesorter. Helt siden 1300-tallet har det blitt dyrket epler i Hardanger. Eplene kom til området med engelske munker. De hadde stor interesse for hagebruk, og kunne kunsten å pode epletrær.
Beskyttet matskatt
Hardangerepler er en betegnelse mange forbinder med kvalitet og tradisjon. For at andre ikke skal kunne utnytte deres gode navn og rykte har over 300 fruktbønder i Hardanger gått sammen om å beksytte eplene sine med en Geografisk betegnelse.
Derfor er det bare epler dyrket i Hardangerområdet, som oppfyller krav til farge, smak og størrelse, som har lov å kalle seg Hardangerepler.
Hardanger har unike dyrkningsforhold som egner seg veldig godt til fruktdyrkning. Mildt klima og mye lys i vekstsesongen gir epler med mye syre og aroma. Samtidig som en del varme og sol sikrer at eplene utvikler sødme.
Gamle sorter

Hjeltnes videregående skole, som er den gamle gartnerskolen i Hardanger, har en av største samlingene av eplesorter i landet, med over hundre gamle og nye eplesorter.
Tidligere fantes det mellom 400 og 500 ulike eplesorter her i landet. I dag er fem sorter som dominrerer konsummarkedet.
Hos produsentene i Hardanger tas det vare på de gamle sortene, som eplesorten James Grieve, en glemt sort som ble gjenfunnet gjennom en leteaksjon i regi av Norsk genressursenter.
Epler fra Hardanger finner du merket i butikk, og er du ekstra heldig finner du de også flytende form. Som Eplejuice frå Hardanger i dagligvarebutikkene, og Sider frå Hardanger på Vinmonopolet.
Alle tre varianter er behørig beskyttet, og definitivt verdt å prøve!