PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Hardanger epler
Hardanger epler
Del denne siden

Epler for nye og gamle gudinner

Skrevet av Tekst er tidligere publisert i Appetitt. den 15.2.2022

Hardanger epler
Del denne siden

Idunns epler gav gudene evig ungdom. Det kan ikke Hardangers eplebønder love. Derimot lar deg deg sette tennene i de mest smaksrike epler og gir deg nasjonalromantikk på flaske.

Da mektige vikinger ble gravlagt, fikk de med seg epler for å blidgjøre gudene. I Osebergskipet ble det funnet en bøtte med 54 villepler, fremdeles røde da de ble gravd ut for over hundre år siden. i skipet lå to kvinner gravlagt, og eplene var bare noen av gavene de hadde med seg over til dødsriket.

Det er ikke uten grunn at nettopp Hardanger-epler er en av våre nasjonale matskatter, og er beskyttet i egen forskrift mot juks og kopiering.Epler på vikingtiden var av det viltvoksende slaget, sannsynligvis av mindre størrelse og ikke like søte som dagens eplesorter. Helt siden 1300-tallet har det blitt dyrket epler i Hardanger. Eplene kom til området med engelske munker. De hadde stor interesse for hagebruk, og kunne kunsten å pode epletrær.

Beskyttet matskatt

Epledyrking i Hardanger
Epledyrking i Hardanger

Hardangerepler er en betegnelse mange forbinder med kvalitet og tradisjon. For at andre ikke skal kunne utnytte deres gode navn og rykte har over 300 fruktbønder i Hardanger gått sammen om å beksytte eplene sine med en Geografisk betegnelse.

Derfor er det bare epler dyrket i Hardangerområdet, som oppfyller krav til farge, smak og størrelse, som har lov å kalle seg Hardangerepler.

Hardanger har unike dyrkningsforhold som egner seg veldig godt til fruktdyrkning. Mildt klima og mye lys i vekstsesongen gir epler med mye syre og aroma. Samtidig som en del varme og sol sikrer at eplene utvikler sødme.

Gamle sorter

Beskyttede betegnelser sunniva eplejuice hardanger miljo
Sunniva eplejuice fra Hardanger.

Hjeltnes videregående skole, som er den gamle gartnerskolen i Hardanger, har en av største samlingene av eplesorter i landet, med over hundre gamle og nye eplesorter.

Tidligere fantes det mellom 400 og 500 ulike eplesorter her i landet. I dag er fem sorter som dominrerer konsummarkedet.

Hos produsentene i Hardanger tas det vare på de gamle sortene, som eplesorten James Grieve, en glemt sort som ble gjenfunnet gjennom en leteaksjon i regi av Norsk genressursenter.

Epler fra Hardanger finner du merket i butikk, og er du ekstra heldig finner du de også flytende form. Som Eplejuice frå Hardanger i dagligvarebutikkene, og Sider frå Hardanger på Vinmonopolet.

Alle tre varianter er behørig beskyttet, og definitivt verdt å prøve!