PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Epler fra Telemark på epletre
Epler fra Telemark på epletre
Del denne siden

Fruktig høst

Skrevet av Stiftelsen Norsk Mat den 16.9.2022

Epler fra Telemark på epletre
Del denne siden

Mellom lubne åser, glitrende innskjøer og lune skoger i indre strøk av Telemark finner du smaken av tidlig høst. Knasende, friske epler. Søte, kjøttfulle moreller. Saftige plommer med snerp i skallet. Nå får epler, plommer og moreller fra Telemark sin rette plass blant de nasjonale matskattene.

Tipp-topp fruktforhold

Frukt fra Telemark syltet på glass og som juice. Foto. Stian Broch
Frukt fra Telemark syltet på glass og som juice. Foto. Stian Broch

– Nå til dags kan man jo få alle typer råvarer hele året gjennom. Men det er noe helt eget når de norske råvarene er i sesong, sier konditor Tonje Holtungen. – Norsk frukt er syrligere og har en mer kompleks smak, og det gjelder å fråtse i dem nå når sesongen er her. Jeg foretrekker rene smaker uten for mye fiksfakserier. Når frukten er på sitt beste skal den få lov til å være stjerna, smiler hun.

I matmagasinet Appetitt tok Tonje utgangspunkt i frukt fra Telemark, ikke langt fra hjembygda Vestfossen i Buskerud. Oppskriftene hun lagde kan friste noen go enhver, og du finner de ved å gå inn i denne oppskriftsbasen hos Appetitt og søke opp moreller, epler og plommer.

I de indre strøkene av Telemark koser frukten seg som en vinterfrossen nordmann på sydenferie. – Høy gjennomsnittstemperatur, mange soldager og innsjøer som stabiliserer klimaet gir tipp topp forhold for fruktdyrking, forteller daglig leder i Telefrukt, Svein Børte.

– Varme dager og kjølige netter gir frukt med en fin balanse mellom syre og sødme. Smaken avhenger naturligvis også av sorten, men få vet hvor mye klima og jordsmonn har å si for smaken. Hadde du for eksempel plantet to epletrær av samme sort i Norge og sør i Europa, ville eplene dyrket i Norge hatt en mye syrligere smak enn sine søreuropeiske brødre, forteller han.

Geografisk beskyttet

Moreller fra Telemark i spann. Foto Stian Broch
Moreller fra Telemark i spann. Foto Stian Broch

Linken mellom smak og sted er et hovedpremiss for at Telemarksmoreller, Telemarksplommer og Telemarksepler er beskyttet med en Geografisk Betegnelse. – De fleste kjenner til frukt fra Hardanger, men få vet at vi også i Telemark har optimale forhold for fruktdyrking. Derfor er vi veldig stolte over å ha oppnådd denne beskyttelsen, og håper det vil bidra til at flere oppdager den fantastiske frukten vår, sier Svein Børte.

For å få lov til å kalle seg Telemarksmoreller, -plommer og -epler må frukten oppfylle bestemte kvalitetskrav og være dyrket i Telemark. For deg som forbruker er en Beskyttet Betegnelse en garanti for ekte vare av høy kvalitet.

Intense sesonger

Telemarksplommer på fat. Foto: Eivor Eriksen
Telemarksplommer på fat. Foto: Eivor Eriksen

– Sesongene for norsk frukt er utrolig korte og intense. Derfor forsøker jeg alltid å sylte og safte, slik at jeg har utover vinteren. Morellene er de som har aller kortest sesong. Følger du ikke med, kan du gå glipp av hele sesongen, sier Tonje Holtungen. Telemarksmoreller er i sesong fra den siste uken i juli til midten av august. Plommene kommer hakk i hel, og er modne fra midten av august til slutten av september.

Eplesesongen er litt lengre, fordi de ulike eplesortene bruker ulik tid på å modne. Tidlige eplesorter som Julyred og Discovery får du fra slutten av august eller begynnelsen av september. Mot slutten av september kommer de aromatiske favorittene Gravenstein, Summerred og Åkerø. I oktober kommer Aroma og den mindre kjente sorten Rubinstep. 

Behandles som egg

Epler fra Telemark. Foto Eivor Eriksen
Epler fra Telemark. Foto Eivor Eriksen

Der moreller og plommer har kort holdbarhet og bør spises så fort som mulig, tåler epler lengre lagring. – Hvor lenge de holder seg fine er sortsavhengig, men alle epletyper holder seg best om de lagres kjølig og med høy luftfuktighet. Jeg pleier å legge dem i kjøleskapet i en plastpose med små hull. Da får eplene puste, samtidig som de ikke tørker ut, og holder seg sprø og fine lenge. Og så er jeg så klart forsiktig med dem. Epler bør behandles like forsiktig som egg. Hvis de får støtskader råtner de mye fortere, forteller Svein Børte.