PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Telemarksepler. Foto: Eivor Eriksen

Epler, plommer og moreller fra Telemark

Varme dager og kjølige netter gir frukt med en fin balanse mellom syre og sødme. Smaken avhenger naturligvis også av sorten, men få vet hvor stor betydning klima og jordsmonn har å si for smaken. Hadde du for eksempel plantet to epletrær av samme sort i Norge og sør i Europa, ville eplene dyrket i Norge hatt en mye syrligere smak enn sine søreuropeiske brødre.

Telemarksepler. Foto: Eivor Eriksen

I de indre strøkene av Telemark gir høy gjennomsnittstemperatur, mange soldager og innsjøer som stabiliserer klimaet flotte forhold for fruktdyrking.

Denne linken mellom smak og sted er et hovedpremiss for at Telemarksmoreller, Telemarksplommer og Telemarksepler er beskyttet som en geografisk betegnelse.

Telemarksmoreller. Foto: Eivor Eriksen

Sesongene for norsk frukt er korte og intense. Moreller er de som har aller kortest sesong. Følger du ikke med, kan du gå glipp av hele greia. Telemarksmoreller er i sesong fra den siste uken i juli til midten av august.

Telemarksplommer. Foto: Eivor Eriksen

Telemarksplommene kommer hakk i hæl, og er modne fra midten av august til slutten av september.

Telemarksepler. Foto: Eivor Eriksen

Eplesesongen er litt lengre, fordi de ulike sortene bruker ulik tid på å modne. Tidlige eplesorter som Julyred og Discovery får du fra slutten av august eller begynnelsen av september. Mot slutten av september kommer de aromatiske favorittene som Gravenstein, Summerred og Åkerø. I oktober kommer Aroma og den mindre kjente sorten Rubinstep.

Foto: Eivor Eriksen

Mange husker kanskje bestemors vinterepler. De lå i kjelleren og var like rynkete som  bestemor utenpå, men hadde en nydelig og aromatisk smak inni. De lagringsdyktige sortene er ikke lengre så enkle å få tak i. Dette skyldes at de norske eplene er tollbeskyttet kun i en avgrenset periode på høsten, fra 1. september til 1. desember.

Telemarksepler. Foto: Eivor Eriksen

Tollbeskyttelsen jevner ut prisforskjellen mellom de norske og de importerte eplene, og er hovedgrunnen til at man kan leve av å dyrke epler her i Norge. Men etter at tollbeskyttelsen på åttitallet ble innskrenket til kun å gjelde ut november måned, har man i stor grad sluttet med de sene sortene.

Foto: Eivor Eriksen

Det finnes fremdeles endel som savner og etterspør vintereplene. Derfor har de begynt å dyrke sorten Rubinstep i Telemark. Et flott, fast eple, med en nydelig syrebalanse og god holdbarhet. Ved riktig lagring kan det holde både gjennom januar og februar.

Foto: Eivor Eriksen

Den beste måten å lagre epler er kjølig og med høy luftfuktighet. Et godt tips kan være å legge de i en plastpose med små hull i kjøleskapet. Da får de puste, tørker ikke ut, og holder seg sprø og fine lenge.

Telemarksepler. Foto: Stian Broch

Lag noe deilig med sesongens epler. Hva med disse fristende eplelappene med salt karamellsaus?

Telemarksepler. Foto: Stian Broch

Denne saken er skrevet av Francisca Witsø, og er tidligere publisert i matmagasinet Appetitt.

Foto av Eivor Eriksen og Stian Broch.