PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Tjukkmjølk fra Røros. Foto: Stian Broch

Festdessert med Tjukkmjølk

Kokkene Runa Ailin Kvendseth og Henrik Falkensten har laget denne vakre, forseggjorte desserten. Den inneholder mange elementer, som også kan serveres hver for seg.
Tjukkmjølk fra Røros. Foto: Stian Broch

Tjukkmjølksmousse

  • 175 g hvit sjokolade
  • 100 g fløte
  • 3 plater gelatin
  • 75 g egg
  • 100 g sukker
  • 150 g tjukkmjølk
  • 250 g pisket fløte
Tjukkmjølk fra Røros. Foto: Rørosmeieriet

Bløtlegg gelatin. Varm fløten og kjør inn sjokoladen med stavmikser.

I en annen bolle: varm opp egg og sukker til 84 grader i vannbad, tilsett gelatin. Avkjøl denne blandingen til 50 grader og bland inn tjukkmjølka.

Når begge blandingene er 40 grader skal de blandes sammen, og kremen vendes inn.

Tjukkmjølk fra Røros. Foto: Stian Broch

Kake med tjukkmjølk

  • 200 g mandelmel
  • 200 g melis
  • 37 g maisenna
  • 40 g honning
  • 230 g eggehvite
  • 65 g brunet smør
  • 100 g tjukkmjølk

Bland alt sammen i en bolle med slikkepott. Fyll små smurte former med kakesmeten og stek på 180 grader i ca 9 minutter.

Tjukkmjølk fra Røros. Foto: Stian Broch

Sitronskum

  • 240 g sukker
  • 4 egg
  • 2 dl sitronsaft
  • 250 g smør

Varm opp sukker, egg og sitron til 84 grader. Sil og avkjøl til ca 50 grader. Kjør så inn smør med stavmikser. Ha hele blandingen på en espumaflaske med to patroner.

Tjukkmjølk fra Røros. Foto: Stian Broch

Tjukkmjølksorbet

  • 250 g tjukkmjølk
  • 250 g sukker
  • 250 g melk
  • 2 plater gelatin
  • 30 gram sitron

Bløtlegg gelatin. Kok melk med sukker, ha i gelatin og avkjøl. Bland inn tjukkmjølk og sitron. Lag smeten til bringebærsorbeten mens du kjører tjukkmjølkssorbeten på ismaskin.

Tjukkmjølk fra Røros. Foto: Stian Broch

Bringebærsorbet

  • 100 g vann
  • 90 g sukker
  • 40 g glukose
  • 1 plate gelatin
  • 250 g bringebærpuré

Bløtlegg gelatin. Kok opp vann, sukker og glukose. Ta av varmen og ha i gelatinen. Avkjøl og bland med bringebærpuré. Kjør i ismaskin. Marmorer den sammen med den andre sorbeten. Anrett desserten som på bildet.

Tjukkmjølk fra Røros. Foto: Rørosmeieriet
Tjukkmjølk fra Røros. Foto: Stian Broch

Denne saken er tidligere publisert i matmagasinet Appetitt. Bildene er tatt av Stian Broch og Rørosmeieriet.

Se her for flere deilige desserter.