PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Ishavsrøye Vesterålen Foto: Stian Broch

Grillet ishavsrøye med brokkoli og blåskjellskum

- Min absolutte favorittmetode å tilberede ishavsrøya på, er å grille den raskt på hard varme på skinnsiden, forteller kokk Ola Nilsson. - Da får den en deilig, nøtteaktig smak og beholder saftigheten og den silkemyke konsistensen.

Ishavsrøye Vesterålen Foto: Stian Broch

Ingredienser:

  • Fileter av ishavsrøye med skinn
  • 1 brokkoli
  • 2 dl hvitvin
  • 2 dl blåskjellkraft
  • 2 ss finhakket sjalottløk
  • 1 ss fennikelfrø
  • 2 ss creme fraîche
  • natron
  • sitron
  • smør
Ishavsrøye Vesterålen Foto: Eivor Eriksen

Del opp brokkoli i buketter og stilker. Halvparten av bukettene kokes møre i saltet vann med ¼ ss natron, og kjøres til puré. Grill resten av bukettene, men spar 4-5 stykker til sausen.

Ishavsrøye Vesterålen Foto: Eivor Eriksen

Saus:

Fres sjalottløk, brokkoli og fennikelfrø i smør. Ha i hvitvin og kok inn til 1/3. Sil av. Ha i blåskjellkraft og creme fraiche, smak til med sitron, salt og pepper. Skum opp med stavmikser ved servering.

Ishavsrøye Vesterålen Foto: Stian Broch

Skrap skinnet på ishavsrøya med en skarp kniv, tørk av det, og pensle med litt nøytral olje. Grill eller stek på skinnsiden et par minutter. Krydre med salt og pepper, og en skvis sitron.

Ishavsrøye Vesterålen Foto: Stian Broch

Server den grillede fisken sammen med brokkolipuré og –buketter, samt den skummede blåskjellsausen, og gode poteter ved siden.

Ishavsrøye Vesterålen Foto: Stian Broch

Denne oppskriften er tidligere publisert i matmagasinet Appetitt, og bildene er tatt av Stian Broch og Eivor Eriksen.

Sjekk ut flere oppskrifter med Ishavsrøye her.

Ishavsrøye Vesterålen Foto: Eivor Eriksen
Her kan du lese mer om Ishavsrøye Vesterålen, og hvorfor den har fått status som en nasjonal matskatt.