Ishavsrøye har et veldig delikat fiskekjøtt som passer godt til mange typer tilberedning og smaker. Fordi den er magrere og mindre enn annen oppdrettsfisk i laksefamilien har den en finere struktur i kjøttet, og en ren, mild smak.
- For oss er det viktig å ha sunn fisk som trives, forteller Trond Geir Reinsnes, daglig leder i Sigerfjord fisk, som i dag er den eneste produsenten av Ishavsrøye Vesterålen.
- Derfor gjør vi det vi kan for å simulere sjørøyas naturlige livssyklus, forteller han.
- Derfor holder vi fisken i merder i brakkvann hele året, bortsett fra et par måneder på sommeren, når den holdes i åpne notposer i sjøen, forteller Reinsnes.
Vesterålen har historisk sett hatt en solid bestand av sjørøye. Vassdragene her, med dype kalde vann og korte elveløp til sjøen, var godt egnet for sjørøye. Når sjørøya midtsommers vandret fra sjøen tilbake til elva drev lokalbefolkningen sesongbasert fiske på denne, frem til tidlig på 1900-tallet. Ved hjelp av not og garn skjedde høstingen over noen få dager.
Denne saken er tidligere publisert i matmagasinet Appetitt.
Bildene er tatt av Eivor Eriksen og Stian Broch.