PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Ishavsrøye Vesterålen Foto: Eivor Eriksen

Ishavsrøye Vesterålen

Ishavsrøye har et veldig delikat fiskekjøtt som passer godt til mange typer tilberedning og smaker. Fordi den er magrere og mindre enn annen oppdrettsfisk i laksefamilien har den en finere struktur i kjøttet, og en ren, mild smak.

Ishavsrøye Vesterålen Foto: Eivor Eriksen

- For oss er det viktig å ha sunn fisk som trives, forteller Trond Geir Reinsnes, daglig leder i Sigerfjord fisk, som i dag er den eneste produsenten av Ishavsrøye Vesterålen.

- Derfor gjør vi det vi kan for å simulere sjørøyas naturlige livssyklus, forteller han.

Ishavsrøye Vesterålen Foto: Eivor Eriksen
 Sjørøya har et spesielt vandringsmønster, som skiller seg veldig fra annen laksefisk. Røya lever mesteparten av året i innsjøer og elver, og går bare ut i sjøen 40 til 50 dager hvert år, før den går tilbake i elva.
Ishavsrøye Vesterålen Foto: Eivor Eriksen

- Derfor holder vi fisken i merder i brakkvann hele året, bortsett fra et par måneder på sommeren, når den holdes i åpne notposer i sjøen, forteller Reinsnes.

Ishavsrøye Vesterålen Foto: Eivor Eriksen

Vesterålen har historisk sett hatt en solid bestand av sjørøye. Vassdragene her, med dype kalde vann og korte elveløp til sjøen, var godt egnet for sjørøye. Når sjørøya midtsommers vandret fra sjøen tilbake til elva drev lokalbefolkningen sesongbasert fiske på denne, frem til tidlig på 1900-tallet. Ved hjelp av not og garn skjedde høstingen over noen få dager.

Det unike klimaet, vannkvaliteten og produsentenes enorme kunnskap om oppdrettsteknologi er bakgrunnen for at Ishavsrøye Vesterålen i 2007 ble beskyttet som en Geografisk Betegnelse. Det betyr at det kun er ishavsrøye fra oppdrett i Vesterålen, som er produsert etter bestemte regler, som kan kalle seg Ishavsrøye Vesterålen, og bruke merket for Beskyttede Betegnelser.
Ishavsrøye Vesterålen Foto: Eivor Eriksen

Denne saken er tidligere publisert i matmagasinet Appetitt.

Bildene er tatt av Eivor Eriksen og Stian Broch.

Ishavsrøye Vesterålen Foto: Stian Broch
Sjekk ut denne deilige oppskriften på Grillet ishavsrøye med brokkoli og blåskjellskum.