PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Gamalost frå Vik. Foto: Eivor Eriksen

Kalvetartar med vaktelegg, gamalost, Nyr og eple

Kokken Alexander Nussbaum bruker helst gamalosten som et element i en rett, ikke som hovedråvare. - Jeg tenker på den som en umamibombe som fremhever smaken i de andre råvarene, sier han.

I denne retten skaper gamalosten dybde i møte med det milde kalvekjøttet.

Du trenger:

Gamalost frå Vik. Foto: Stian Broch
  • 200 g kalvekjøtt av god kvalitet
  • 4 posjerte vakteleggeplommer
  • Syltede rødløkstrimler
  • Syltede kjørvel- eller ramsløkstilker
  • Gamalost i små biter
  • Frosset og revet gamalost
  • Nyr-ost fra Grøndalen gårdsmeieri
  • 2 norske epler til puré
  • 1 rått og friskt norsk eple
  • Fritert kapers
  • Brønnkarseblader
  • salt, sukker og sitron etter smak
Foto: Eivor Eriksen

Start med å sylte rødløk og kjørvel- eller ramsløkstilker i en 1-2-3-lake.

Friter kapers og tørk dem i ovnen på 70 grader, til de er sprø.

Kutt 2 epler i grove biter og kok dem møre med lokk. Mos dem i en blender og smak til med salt, sukker og sitron.

Kutt kalvekjøtt i små biter til tartar.

Skjær det friske eplet i fine stenger, og skvis over litt sitron så det ikke blir brunt.
Gamalost frå Vik. Foto: Stian Broch

Ved servering:

Anrett tartaren med posjert vakteggeplomme, gamalost, eplepuré og de andre ingrediensene. 

Nyyyyt!

Gamalost frå Vik. Foto: Stian Broch

Denne oppskriften er tidligere publisert i matmagasinet Appetitt, og bildene er tatt av Stian Broch og Eivor Eriksen.

Sjekk ut flere spennende oppskrifter med gamalost her.

Gamalost frå Vik. Foto: Eivor Eriksen
Se her for å lese mer om Gamalost frå Vik.