PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Fenalaar norge skinke
Del denne siden

Lek med låret

Skrevet av Matmerk den 11.4.2019

Del denne siden

Et godt fenalår er fantastisk i seg selv, både skjært i løvtynne skiver – the Italian way – og i littegrann tykkere skiver, slik vi har tradisjon for her på berget. Men hvorfor ikke prøve noen nye smakskombinasjoner?

Ikke for det - få ting slår smaken av et mørt, modnet fenalår servert i skiver, uten fiksfakserier. Prøv noen tynne skiver fenalår til et glass champagne. Eller sammen med et glass sherry eller en fruktig, belgisk øl.
 
Fenalår er også et godt utgangspunkt for å leke med nye smaker. Bruk det som en del av en forrett, finkuttet som topping på en omelett eller risotto, eller stek det og bruk det i retter hvor du ellers ville brukt bacon. Her for eksempel, har vi laget en forrett der fenalåret møter bakte rødbeter, friske bringebær, snøfriskost og lakrissirup. Det er bare å slippe fantasien løs!
 
Tradisjonelt og modnet
Det kan være greit å vite at Fenalår fra Norge finnes i to varianter; tradisjonelt og modnet. Den store forskjellen ligger i hvor lenge låret har fått modne, og saltinnholdet i det ferdige produktet. Den tradisjonelle varianten er modnet i 3-6 måneder, og den modnede varianten i ca. 9 måneder. Den lange modningstiden og det lave saltinnholdet gir et sødmefylt, smaksrikt fenalår som smelter på tunga. Og navnet Fenalår fra Norge er faktisk en Beskyttet Betegnelse, som betyr at navnet er juridisk beskyttet mot juks og kopiering.
 
fenalår-fra-Norge-forrett-rødbeter-lakris-matmerk
 
Fenalår med bakte rødbeter, friske bringebær, snøfrisk og lakrissirup (4 porsjoner)
Modnet fenalår i tynne skiver (helst skjært på oppskjærsmaskin)
4 små rødbeter
1 boks Snøfrisk-ost
1 god håndfull bringebær
Lakrissirup (Vi brukte Johan Bülow sin)
 
Bak rødbetene hele i ovnen, tildekket med aluminiumsfolie, på 200 grader til de er møre. Det tar en times tid. La de avkjøle litt før du skreller dem med en liten, skarp kniv, og kutter dem i båter (det kan være lurt å bruke plasthansker). Legg tynne skiver av fenalåret utover 4 tallerkener, fordel rødbetbåtene utover, sprøyt på litt snøfriskost med en sprøytepose, legg på bringebær (gjerne revet i 2), og drypp litt lakrissirup over. En litt artig kombinasjon som garantert overrasker gjestene dine.

Relaterte sider