Ved første øyekast kan skjørost minne om cottage cheese, med sin kornete konsistens og hvite farge. Ser du derimot nærmere på den vil du oppdage at skjørosten er mye tørrere i konsistensen, og at ostekornene er hardere.
Skjørost har et mye høyere proteininnhold enn cottage cheese. Hytteosten er kjent for å være proteinrik, men må bøye seg i støvet for skjørosten. Der cottage cheese ligger på rundt 13% protein, inneholder skjørosten faktisk hele 21,5% protein!
Skjørost har sterke tradisjoner i Rørostraktene, og var et viktig proteinrikt innslag i kosten for de hardtarbeidende gruvearbeiderne i bergstaden. Den ble tradisjonelt produsert på setrene og gårdene i området, men etterhvert også på små, lokale meierier. I dag produseres den av Rørosmeieriet på økologisk melk fra området og fylkene rundt.
De lange tradisjonene og den lokale tilhørigheten skjørosten har i Røros-traktene er bakgrunnen for at osten i 2016 ble beskyttet som en Geografisk Betegnelse under navnet ”Skjørost fra Røros-traktene”.
Å få en beskyttet betegnelse er en langvarig og krevende prosess, der geografisk tilhørighet, historie og omdømme i befolkningen må nøye dokumenteres. Beskyttelsen gir produsenten et juridisk vern mot misbruk av skjørostens gode navn og rykte, men setter også strenge krav til hvordan osten skal produseres. Vernet sikrer at osten lages i tråd med tradisjonen og på lokal melk, og tar dermed vare på kunnskapen og kvaliteten for fremtiden.
Skjørosten passer godt i både det søte og det salte kjøkken.
Sjekk for eksempel ut denne betesalaten med skjørost og ristede hasselnøtter.
Denne saken er skrevet av Francisca Witsø, og tidligere publisert i matmagasinet Appetitt.
Foto: Stian Broch og Rørosmeieriet