PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Rakfisk fra Valdres. Foto: Stian Broch

Sprø røsti med rakfisk, wasabirømme og vårløk

Vanligvis serveres rakfisk med gode poteter, rømme og løk av en eller annen sort.

Her har kokken Aleksander Løkkeberg Vartdal latt seg inspirere av det asiatiske kjøkkenet, og laget en ny vri på den klassiske kombinasjonen.

Perfekt som forrett eller appetittvekker!

Rakfisk fra Valdres. Foto: Eivor Eriksen

Potetrøsti:

1 skrelt bakepotet

togarashipulver og salt

2 ss brunet smør

Riv bakepoteten fint på et rivjern. Legg den revede poteten i et klede og vri ut alt vannet slik at den blir helt tørr. Smak opp med togarashipulver og salt. Varm opp en panne med brunet smør på middels varme og lag fire små potetrøstier. Stekes på middels varme til de er gyldne og sprø på begge sider.

Rakfisk fra Valdres. Foto: Eivor Eriksen

Wasabirømme:

50 g Rørosrømme

5 g revet wasabi

salt og sitron, etter smak

 

Bland rømmen og wasabien i en bolle. Smak opp med salt og sitron, litt mer enn vanlig. Dette er fordi rømmen skal piskes luftig og taper smak når luftboblene blir pisket inn. Pisk så opp til luftig og lett stiv konsistens.

Rakfisk fra Valdres. Foto: Stian Broch

Til servering:

24 tynne skiver rakfisk

røstipotet

wasabirømme

knuste wasabierter

vårløk i tynne skiver

oxalis og oxalisblomster til pynt

 

Varm opp røstipoteten i en panne rett før servering. Legg først på seks skiver rakfisk og litt wasabirømme. Strø over knuste wasabierter og vårløk og pynt med oxalis og blomster.

Rakfisk fra Valdres. Foto: Stian Broch

Denne oppskriften har tidligere vært publisert i matmagasinet Appetitt, og bildene har Stian Broch og Eivor Eriksen tatt.

 

Sjekk ut flere spenstige rakfisk-oppskrifter her.

Rakfisk fra Valdres. Foto: Stian Broch

Lyst å lære mer om hvordan rakfisk lages, og hvorfor vi kaller den en nasjonal matskatt?

Se her!