Hvert år mellom januar og april kommer enorme mengder kritthvit skrei inn til Lofoten for å gyte.
Når gradestokken stort sett viser mellom null og ti grader forhindres insekter og vekst av feil bakterier, samtidig som fibrene i fisken ikke sprenges av frost.
Så tas den inn og ettertørkes, slik at smaken får modne.
Underveis i tørkingen skjer det nemlig en fermenteringsprosess som gjør fisken proppfull av umami, den femte smaken.
Kombinasjonen av utmerket råvare, helt spesielle tørkeforhold og lange tradisjoner har gjort at Tørrfisk fra Lofoten har fått en Beskyttet geografisk betegnelse.
Det er et juridisk vern som beskytter tørrfisken mot etterlikninger og juks, og sikrer forbrukeren ekte vare.
Det betyr at produsentene ikke har lov til å ta noen snarveier, som å tørke fisken inne i industrialiserte anlegg.
Den beskyttede betegnelsen garanterer at Tørrfisk fra Lofoten lages slik den alltid har blitt laget.
Italia er i dag det landet som importerer mest tørrfisk fra Norge, men også Nigeria, USA, Kroatia og Storbritannia er viktige markeder.
Les mer om tørrfisk her.
I Norge spises tørrfisken aller mest som snacks eller brukes til å lage lutefisk.
Men tørrfisken kan brukes til så mye mer – vanner du den ut åpner det seg et helt hav av bruksmuligheter.
Sjekk for eksempel ut denne oppskriften på Ramen med tørrfisk!