De ulike merkene
Skrevet av Stiftelsen Norsk Mat den 4.5.2022
Her finner du de ulike kravene som må oppfylles for å kvalifisere til å bli en nasjonal matskatt
Beskyttet opprinnelsesbetegnelse
For å oppnå en beskyttet opprinnelsesbetegnelse må det kunne dokumenteres en svært nær sammenheng mellom produktets egenskaper eller kvalitet og det geografiske produksjonsområdet.
Se Hovedkrav, § 5.
Beskyttet geografisk betegnelse
Denne beskyttelsen kan oppnås for næringsmidler som har en kobling til det geografiske området som produktbetegnelsen angir. Koblingen trenger ikke å være like sterk som for beskyttet opprinnelsesbetegnelse, og næringsmiddelet trenger ikke å være produsert i det geografiske området.
Se Hovedkrav, § 7.
Beskyttet tradisjonelt særpreg
Denne beskyttelsen kan oppnås for næringsmidler som har en tradisjonell karakter enten ved bruk av tradisjonelle råvarer eller tradisjonell produksjonsmåte.
Se Hovedkrav, § 11.
Hovedkrav
Hovedkrav, § 5
- Næringsmidlets produktbetegnelse må angi navnet på et geografisk område eller et sted.
- Produktet må kunne spores tilbake til produksjonsområde.
- Næringsmidlets særegne kvalitet og omdømme må kunne tilskrives det definerte området eller stedets geografiske miljø (både naturbetingede og menneskelig forhold, slik som for eksempel spesielle klimatiske forhold, jordsmonn eller produksjonsmetoder.)
- Næringsmidlet må være produsert (råvarer), bearbeidet og foredlet i det definerte området.
Hovedkrav, § 7
- Næringsmidlets produktbetegnelse må angi navnet på et geografisk område eller et sted.
- Produktet må kunne spores tilbake til produksjonsområde.
- Næringsmidlets særegne kvalitet, eller omdømme må kunne kobles til den geografiske opprinnelsen.
- Næringsmidlet må enten være produsert (råvarer), bearbeidet eller foredlet i det definerte området.
Hovedkrav, § 11
- Næringsmidlets produktbetegnelse (navn) må i seg selv være særpreget og tradisjonelt, eller den må uttrykke næringsmidlets særpreg.
- Næringsmidlet må enten være fremstilt av tradisjonelle råvarer, eller ha en tradisjonell sammensetning eller være produsert i henhold til den tradisjonelle produksjonsmåten.
Lenker
EUs forordning (510/2006) på geografisk tilhørighet og opprinnelse
EUs forordning (509/2006) på tradisjonelle spesialiteter