PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Badsturokt kjott

Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis

Midt-Norge Tradisjonelt

Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis er betegnelsen på kjøtt som er badsturøkt i samsvar med den tradisjonelle produksjonsmetoden i Namdalen.

Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis er veldig mørt og har en rødlig farge. Kjøttet har en rund og fin røkaroma- og smak.

I deler av Namdalen fantes det på midten av 1800-tallet en badstue på nesten hver gård.
Disse ble brukt både til tørking av korn, lin, bygningsmaterialer og etter hvert også til tørking av kjøtt. Badstuen skal i henhold til tradisjonen være laget av tre og ha et vedfyrt ildsted.

Tradisjonelt ble ulike kjøttstykker av sau, lam, gris og elg badsturøkt. Det er også disse kjøttslagene som omfattes av betegnelsen. I Namdalen kan tradisjonen med røking av kjøtt i badstue dokumenteres tilbake til ca. midten av 1850-tallet. Produksjonsmetoden er klart forskjellig fra andre metoder som brukes til røking av kjøtt i Norge. Tilsvarende produksjonsmetode finner man imidlertid i Jämtland i Sverige som grenser opp til Namdalen.

Kjøttet saltes før det henges opp i røkbadstua. Kjøttstykkene blir hengt opp eller lagt på rist i badstua dagen før røkeprosessen startes. Det fyres bare med løvtrevirke, men einer kan brukes for å gi aroma til kjøttet. Når temperaturen i badstua har holdt seg ved 85-90 °C i 8-9 timer, så stopper man å legge i mer ved. Kjøttet henger imidlertid i 16-20 timer etter dette.

badsturokt-kjott-badstu-produksjon
badsturokt-kjott-namdal
Del denne siden

Produsentsammenslutning

  • Adresse: Basturøykerne , v/Grong Gårdsmat,7870 Grong
  • Telefon: 74 33 16 99 / 414 10 435
  • E-post: itgrong@online.no
  • Kontaktperson: Ivar Grong

Forskrift: FOR 2010-11-03 nr 1400: Forskrift om beskyttelse av Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis som betegnelse for tradisjonelt særpreg

Kart