
Festsodd fra Trøndelag
Midt-Norge Geografisk
Festsodd fra Trøndelag er betegnelsen på sodd produsert etter gammel håndverksmessig tradisjon fra bygdene i Innherred
Festsodd fra Trøndelag skal bestå av soddboller laget av fårekjøtt og storfekjøtt, kokt fårekjøtt og storfekjøtt i terninger, soddfett og kjøttkraft. Soddet skal ha en karakteristisk smak av får og muskat. I bygde- og historiebøker fra Inn-Trøndelag som handler om tiden fra ca. midten av 1800-tallet og fremover, omtales sodd som festmat ved gjestebud som bryllup og begravelser. Sodd var ofte hovedretten.
Festsodd fra Trøndelag er betegnelsen på sodd produsert etter gammel håndverksmessig tradisjon fra bygdene i Innherred. Fra gammelt av og helt opp mot 1970-tallet var det bygdekokkene som holdt ved like kunnskapen om tillaging av tradisjonell sodd. På 1950-tallet ble denne kunnskapen overført til kjøttbedriftene i Inn-Trøndelag. Bedriftene i Produsentsammenslutningen Soddkokeran kan alle tilbakeføre sine resepter og fremstillingsmåte til bygdekokkene i Inn-Trøndelagsregionen.


Produsentsammenslutning
Adresse: Produsentsammenslutningen Soddkokeran, Meieribakken 4, 7670 Inderøy,
Telefon: 928 59 170
E-post: havard@inderoysodd.no
Nettside: http://www.inderoysodd.no/
Kontaktperson: Håvard Gausen
Forskrift: FOR 2012-10-17 nr 976: Forskrift om beskyttelse av Festsodd fra Trøndelag som geografisk betegnelse