PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
gamalost

Gamalost frå Vik

Vestlandet Geografisk

Gamalost frå Vik er en norsk tradisjonsost i verdensklasse. Under Oste-VM i 2018 ble den hedret med bronsemedalje. Osten har fått navnet fordi den ser gammel ut lenge før den er moden.

Smaken er særegen og robust, skarp og aromatisk. 

Gamalosten har røtter helt tilbake til vikingtiden, og er et levende bevis på norsk matkultur. I vikingtiden ble det laget en surmelksost som trolig er storebroren til gamalosten, men helt siden 1700-tallet har osten vært en kjenning blant norske oster. Fra gammelt av ble det meste av denne osten ystet på stølene, men på 1800-tallet ble det startet flere meierier som produserte gamalost. På tross av navnet er Gamalost frå Vik en av de yngste ostene du finner i ostedisken – osten går fra skummetmelk til gamalost på bare fjorten dager.

Gamalost frå Vik er et saltfattig og rent naturprodukt, en mager surmelksost som er laget av skummetmelk, og modnet med en spesiell muggtype (på norsk kalt kulemugg) som gir osten den kraftige og karakteristiske smaken.

Gamalost-Vik-Produksjon
Gamalost-Vik-Multer
Del denne siden

Produsent

  • Adresse: Tine Meieriet Vest BA, Postboks 6030 Postterminalen,  5892 Bergen
  • Telefon: 414 69 369
  • E-post: kjersti.saetre@tine.no
  • Nettside: http://www.tine.no

Forskrift: FOR 2006-11-14 nr 1235: Forskrift om vern av produktnemninga Gamalost frå Vik som beskytta geografisk nemning 

Kart