PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Gulloye tapas potet

Gulløye fra Nord-Norge

Nord-Norge Opprinnelse

Tradisjonelt ble gulløye spist til fersk fisk. Den særegne midnattsolpoteten passer også ypperlig til viltkjøtt og lutefisk.

Gulløyet kom til Nord-Norge på 1900-tallet, med rallare som vandret over kjølen fra Sverige. Gulløye fra Nord-Norge har kraftig potetsmak, melen konsistens og delikat, gult kjøtt. Både det spesielle nordnorske klimaet, og det faktum at poteten får sollys døgnet rundt i vekstsesongen, er med på gi Gulløye fra Nord-Norge sitt særpreg.

Gulløye dyrkes i dag stort sett nord for Polarsirkelen, men har vært dyrket i Nord-Norge i mer enn hundre år. Gulløye er gourmetpoteten med stor P i Nord-Norge og er kjent og kjær blant potetvenner over hele landet.
Gulløye er en skjør potet som lett sprekker under opptak og lagring, og må derfor behandles forsiktig. I gamle dager ble lyden av et gulløye som sprakk under innhøstningen, sett som et kvalitetstegn for årets avling.

Gulloye-nypotet
Gulloye-i-aker
Del denne siden

Produsentforening

 

Forskrift: FOR 2007-09-14 nr 1094: Forskrift om beskyttelse av produktbetegnelsen Gulløye fra Nord-Norge som beskyttet opprinnelsesbetegnelse

Kart