PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Målselvnepe fra Nord-Norge1

Målselvnepe fra Nord-Norge

Nord-Norge Geografisk

Målselvnepe har en søtlig og mild nepesmak og dyrkes kun nord for polarsirkelen. Her er vekstvilkårene - kjølig klima og lys døgnet rundt, helt ypperlige!

Målselvsnepe går også under navnet "det nord-norske eplet", et navn som antyder at den gjerne spises rå. Målselvnepe har en lang historie i Norge som strekker seg helt tilbake til pomorhandelen mellom russiske og nordnorske handelsmenn på 17- og 1800 tallet.

Målselvnepe er saftig og mild med en distinkt nepesmak som kan minne litt om kålrot. Den er kraftigere i smaken enn vanlig mainepe. Målselvnepe antar å stamme fra nepefrø innført fra Russland en gang på begynnelsen av 1800-tallet av firmaet A. Ebeltoft senior i Tromsø. Det er kjent at det ble drevet frøavl av nepe allerede før 1850. En av avlerne var Ole Enok Olsen, opprinnelig fra Tårnstad i Lenvik. Han bosatte seg i 1864 i Målselv og la grunnlaget for dagens Målselvnepe gjennom utvelgelse av gule, sirkelrunde eksemplarer av "russenepa", som i hovedsak var stor, flat og gjerne hadde rund skolt.

For å få den karakteristiske smaken av Målselvnepe må den dyrkes i kjølig klima med fravær av mørke. De optimale vekstbetingelsene finner vi derfor nord for Polarsirkelen. Der har Målselvnepe blitt dyrket i lange tider, slik at nepesorten har tilpasset seg de lokale dyrkingsforholdene. Målselvnepe forvaltes i dag av Senja videregående avdeling Gibostad, som også er eier og ansvarlig for vedlikehold av nepesorten.

Målselvnepe tre neper holdes av person
Målselvnepe fra Nord-Norge mann på jorde
Del denne siden

Produsentforening

 

Kart