PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Okologisk tjukkmjolk roros skaal

Økologisk Tjukkmjølk fra Røros

Midt-Norge Geografisk

Røros er noe for seg selv. Og det er tjukkmjølk også. Melken har blitt produsert i Rørosregionen i over 150 år.

Økologisk Tjukkmjølk kan brukes rett fra kartongen, på frokostblanding med sukker og syltetøy, eller som tradisjonelt tilbehør til spekemat. Du kan også riste den godt opp og nyte den som drikkemelk.

Tjukkmjølk var sikringskost for mennene i gamle dager. Den var viktig del av kostholdet i gamle dager fordi den hadde lang holdbarhet. Tjukkmjølk ble viktig mat for mennene som ble igjen på gården  eller jobbet som gruvearbeidere, mens kvinner dyr og barn dro til seters. Kvinnene sørget derfor for at det var et stort lager av tjukkmjølk på gården, slik at mennene ikke ”sultet foran brødboksen”.

Tjukkmjølk er en tradisjonell mjølkerett fra Røros-traktene som har mer enn 150 års historie og trolig røtter tilbake til vikingtida. Navnet «tjukkmjølk» viser til den fyldige konsistensen på mjølka, som opprinnelig ble framstilt ved hjelp av tettegrasplanten. Kalles også tettemjølk/tettemelk. Bladene fra planten ble skylt og lagt i ei lita treskål. Lunka nymjølk ble slått over, og mjølka ble satt på et lunt sted. Når mjølka ble stiv, var tetten klar til bruk. I dag tilsetter vi gamle tettekulturer fra Røros-traktene i mjølka.

Mjølka som brukes er økologisk produsert på gårder i Nord-Østerdalen og Røros-traktene og videreforedles av Rørosmeieriet as.

Okologisk tjukkmjolk roros glass
okologisk-tjukkmjolk
Del denne siden

Produsentsammenslutning

Forskrift: FOR 2004-02-10 nr 581: Forskrift om beskyttelse av produktbetegnelsen Økologisk Tjukkmjølk fra Røros som Beskyttet geografisk betegnelse

Kart