Pinnekjøtt fra Norge

Pinnekjøtt fra Norge

NorgeTradisjonelt

Produsentsammenslutning

Pinnekjøtt fra Norge tar deg med på en reise gjennom århundrer med tradisjon og kvalitet. Pinnekjøttet har en lang historie og er knyttet til landets unike kultur og matarv. I Norge har det i årtusener vært vanlig å røyke og speke mat for å forlenge holdbarheten. Pinnekjøtt er et eksempel på denne tradisjonen, og det har dypt forankrede røtter i norsk historie og mattradisjoner.

kjøtt, sau, lam, norsk mat, BB,
kjøtt, sau, lam, norsk mat, BB, (eivor eriksen)

Pinnekjøtt fra Norge

Produksjonen av pinnekjøtt varierer i forhold til geografisk beliggenhet og lokale skikker. Opprinnelig er pinnekjøtt fra gress- og beiteområder med mange sauer, spesielt på Vestlandet. Men du finner også pinnekjøtt fra områder med rikelig sauehold på Østlandet og i Nord-Norge.

Historien om tørket sauekjøtt strekker seg tilbake til 1000-tallet, da det ble eksportert fra Norge til Island og Færøyene. Den norske produksjonsmetoden for tørket sauekjøtt er forskjellig fra metoden på Island og Færøyene, hvor de blant annet bruker vindtørking.

Produksjon av pinnekjøtt

Pinnekjøtt fra Norge refererer til en side av lam eller sau som er saltet, og kan også være røkt eller smakstilsatt. Kjøttet modnes og tørkes for å oppnå den riktige konsistensen og smaken. Det viktigste kravet er at kun norsk råstoff brukes, det vil si sauer, ung sau eller lam som er født, oppvokst, slaktet og foredlet i Norge. Videre må pinnekjøttet lages av sauesider, og bruk av bog tillates ikke.

Fremstillingen av pinnekjøtt varierer med geografi og tradisjoner. Det har igjennom flere tusen år vært vanlig å røyke og speke maten for å forlenge holdbarheten

kjøtt, sau, lam, norsk mat, BB,
kjøtt, sau, lam, norsk mat, BB, (eivor eriksen)

Forbrukertillit

Hva sier forbrukerne? Hele 93 prosent av folket mener det er viktig å bevare pinnekjøtt som en norsk tradisjon. Hele 89 prosent er enige i at pinnekjøtt bør lages av norske råvarer. Nordmenn er stolte av den norske tradisjonen knyttet til pinnekjøtt, ifølge en undersøkelse utført av Ipsos MMI på oppdrag fra Animalia.

kjøtt, sau, lam, norsk mat, BB,
kjøtt, sau, lam, norsk mat, BB, (eivor eriksen)

Godkjente produsenter

Det står 12 pinnekjøttprodusenter bak produsentsammenslutningen «Pinnekjøtt fra Norge»:  

  • Bjorli Fjellmat SA 
  • Fatland Jæren AS
  • Finsbråten AS 
  • Grilstad AS
  • H. Mydland AS
  • Nortura SA 
  • Ole Ringdal AS
  • Oppdal Spekemat AS
  • Orkla Foods Norway AS
  • Røroskjøtt AS 
  • Sunnmøre Kjøtt AS
  • Tind Spekevarer AS

Pinnekjøtt er et unikt og særegent norsk produkt og matrett. Både produktet, matretten og betegnelsen pinnekjøtt har lange historiske røtter og en entydig tilknytning til Norge. Pinnekjøttet har et sterkt positivt omdømme i hele Norge, bygget på lang tradisjon for bruk av norsk råvare, gode norskebeiteforhold og foredling utbredt i store deler av landet.

Mer om norsk mat og drikke