PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Sider hardanger glass flaske

Sider frå Hardanger

Vestlandet Geografisk

Naturen i Hardanger gjør det mulig å lage en eplesider med en frisk og syrlig smak.

Sideren kjennetegnes med en lett, syrlig og aromatisk eplesmak som skyldes gode vekstvilkår for epleråstoffet, og lange tradisjoner som har gitt omfattende kunnskap om hvordan man lager sideren.

Sider frå Hardanger er laget på eplejuice og er gjæret enten på villgjær fra epleskallet, eller tilsatt hvitvingjær. Sammensetningen av epleråstoffet og kvaliteten på eplene i Hardanger gir Sider frå Hardanger de smakskarakteristiske og aromatiske fruktsyrene.

Epler fra Hardanger har en historie som går gjennom århundrer, og eplesider har blitt produsert i Hardanger siden begynnelsen av 1900-tallet. Sider frå Hardanger er det første og eneste alkoholholdige produktet med beskyttet geografisk betegnelse. Sider frå Hardanger er laget i Hardanger av epler dyrket i Hardanger, og vil ha en naturlig variasjon i smak og aroma. Produsentene velger selv hva slags eplesort som blir brukt, alkoholprosent og mengden sukker som blir tilsatt. Alkoholprosenten kan variere fra 3 til 12 prosent og klassifiseres som tørr, medium eller søt.

sider-hardanger-tapping
Sider hardanger natur01
Del denne siden

Produsentsammenslutning

Adresse: Hardanger Siderprodusentlag, Hakestad, 5730 Ulvik. 

Forskrift: FOR 2009-04-17 nr 420: Forskrift om vern av produktnemninga Sider frå Hardanger som beskytta geografisk nemning

Kart