Sider frå Hardanger

Sider frå Hardanger

VestlandetGeografisk

Produsentsammenslutning

Sider frå Hardanger er mer enn bare en drikke – det er et stykke norsk kulturarv, et produkt av det unike klimaet i Hardanger, og et symbol på regionens lidenskap for epledyrking.

Varme og solfylte somre sikrer gode vekstvilkår for epleråstoffet. De kjølige nettene om høsten øker sukkerinnholdet rett før innhøsting. Den gode balansen mellom syre- og sukkerinnhold er et sikkert tegn på at det er epler fra Hardanger.

  • Sider frå Hardanger er kjent for sin distinkte og rike smak, som reflekterer det spesielle terroiret i Hardanger.
  • Produksjon av eple, pressing, gjæring og lagring av Sider frå Hardanger skal skje i Hardanger, som omfatter kommunene Eidfjord, Granvin, Jondal, Kvam, Odda, Ulvik og Ullensvang.
  • Smak, landskap og mennesker henger så tett sammen at Sider frå Hardanger har fått en beskyttet geografisk opprinnelse.

Epler for gudinner

Idunns epler gav gudene evig ungdom. Det kan ikke Hardangers eplebønder love. Derimot lar deg deg sette tennene i de mest smaksrike epler og gir deg nasjonalromantikk på flaske.

Sider frå Hardanger kan nytes som den er, og er en utmerket erstatning for alle typer av importert musserende vin. Den er frisk, ofte tørr og har en tydelig og delikat eplesmak.

Prøv og damp blåskjell i Sider frå Hardanger, eller hva med røkt kolje og blåskjell med sidersaus? Oppskriftene finner du hos matmagasinet Appetitt

Epler med flere sider

Det er lange tradisjoner for produksjon av sider i Hardanger. Epleproduksjonen i området har en stolt historie som strekker seg gjennom århundrer. Det gjør Sider frå Hardanger til en viktig del av norsk kulturarv. Siderproduksjon har vært en del av områdets tradisjoner siden tidlig 1900-tall. Sider frå Hardanger er det første og eneste alkoholholdige produktet som er tildelt beskyttet geografisk betegnelse.

Landskap og produksjon Sider fra Hardanger
Landskap og produksjon Sider fra Hardanger (Stiftelsen Norsk Mat)

Sider frå Hardanger har status som en beskyttet geografisk betegnelse i Norge. Dette innebærer at bare sider produsert i Hardanger med epler fra samme region, kan bruke navnet «Sider frå Hardanger». Denne beskyttelsen er gitt for å anerkjenne og bevare de unike kvalitetene og tradisjonene knyttet til siderproduksjon i Hardanger. Dette garanterer også kvaliteten på produktet og gir forbrukerne trygghet om sidens opprinnelse.

Historisk epledrikk

Siderproduksjon har en lang historie i Hardanger, datert helt tilbake til 1100-tallet. Mange familier har arvet kunnskap og teknikker for å lage den perfekte sideren i generasjoner. Som et resultat av dette er det nå over 20 godkjente siderprodusenter i regionen.

Produsentene kan velge mellom tre alkohol-klasser hvor lavest alkoholprosent er 3 og høyeste er 12. De ulike klassene har ulike krav til sukkerinnhold. Sider fra Hardanger klassifiseres som tørr, medium eller søt.

I dag finner du egne hyller med Sider frå Hardanger på Vinmonopolets butikker. Også i dagligvarehandelen kan du finne sider med garantert opprinnelse fra Hardanger. Se etter merket når du handler, så vet du at du får ekte vare!

Engelske munkar har fått æra for å ha teke med seg kunnskapen om fruktproduksjon til Hardanger rundt år 1300. Når det gjeld pressing av eple til eplejuice, kan det dokumenterast ein tradisjon i Hardanger tilbake til slutten av 1700-talet. I 1818 skreiv prost Niels Hertzberg om hardangerbonden Knut Jåstad (f. 1744) at «han lærte sine Sambygdinger at gjøre sig nytte av de vilde Skovæplers saft. Han gjorde sig hertil presser med sterke Jernskruer og solgte Saften i Bergen». Truleg var også kunnskapen om korleis ein lagar sider av eplejuice, allereie kjend i distriktet.

Mer om norsk mat og drikke