PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Beskyttede-betegnelser-Okologisk_skjorost_fra_Rorosmeieriet_med_salat_Foto_Geir_Foden-844x476-matmerk

Skjørost fra Røros-traktene

Midt-Norge Geografisk

Skjørost fra Røros-traktene er en ferskost fremstilt av syrnet skummetmelk, med lange tradisjoner.

Skjørost har en lang tradisjon som festmat i Røros-traktene, og serveres da ofte med rømme, flatbrød og spekemat. Den proteinrike ferskosten ble tidligere laget på setrene og gårdene i Røros-traktene, men har siden 1960-tallet også blitt produsert på meieriene i området. Skjørost er populær som tradisjonsmat og festmat i Røros-traktene, og en viktig del av områdets matkultur.

Skjørost er sammen med gamalost og pultost en av de «ur-norske» surmelksostene, men i motsetning til de to andre er skjørosten en ferskost. Helt fram til midten av 1800-tallet var dette den mest vanlige metoden å produsere ost på i Norge.

Skjørost er omtalt skriftlig så tidlig som i 1646. I boken Den Norske Dictionarium eller Glosebog (Christen Jensøn) omtales osten både som rørost, skjørost og surost. I Røros Kopperverk sine proviantprotokoller finner man «Skiørost» nevnt helt tilbake til 1726. Fordi skjørosten er så proteinrik var den et viktig bidrag til kostholdet, bl.a. for fjellfolket som produserte kobber for kongen i Danmark.

Skjørost fra Røros-traktene blir foredlet i Røros-traktene av melk produsert i fylkene Hedmark, Oppland, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag. Det brukes skummetmelk som varmes opp til 25–30 °C, tilsettes starterkultur og deretter syrnes i 15–25 timer. Når ønsket fasthet er oppnådd skjæres ostemassen før den varmes opp til 40–50 °C inntil ostekornene har blitt stabile. Deretter siles mysen fra, og ostekornene tas over i ostebakker som overføres til kjølerom for videre bearbeiding. Osten vendes og knas inntil rett konsistens, tørrhet og kornstørrelse er oppnådd. 

 

Skjorost
Skjorost-kake
Del denne siden

Produsent

Skjørost fra Røros-traktene produseres av Rørosmeieriet.

Adresse: Rørosmeieriet as, Sollihagaen 2, 7374 Røros

Telefon: 72 41 35 00

E-post: post@rorosmeieriet.no

Nettside: http://www.rorosmeieriet.no

Facebook: https://www.facebook.com/rorosmeieriet

Kontaktperson: Meieribestyrer Trond Vilhelm Lund, tlf: 991 07 731, e-post: trond@rorosmeieriet.no

ForskriftFOR-2016-01-19-39: Forskrift om beskyttelse av Skjørost fra Røros-traktene som geografisk betegnelse

Kart