Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer norsk mat- og drikkekultur beskyttelse og anerkjennelse
Beskyttede betegnelser er viktig for å bevare den unike smaken og mangfoldet i norsk mat- og drikkekultur. Merkeordning gir anerkjennelse til produkter som kommer fra spesifikke geografiske områder. Den garanterer at det brukes tradisjonelle produksjonsmetoder. Det bidrar til å bevare autentisk smak og unike oppskrifter som har utviklet seg over generasjoner.
Merkeordningen beskytter og fremmer norske landbruksprodukter, matvarer og alkoholholdige drikkevarer av høy kvalitet. Den vektlegger den spesielle forbindelsen mellom et produkt og det geografiske området det kommer fra, samt tradisjonen som ligger bak. Kravene til dokumentasjon er strenge.
Beskyttede betegnelser er den eneste merkeordningen for mat og drikke i Norge som reguleres av en egen nasjonal forskrift.
-
Forskrift hos Lovdata om beskyttelse Opprinnelse og geografiske betegnelser
-
Forskrift hos Lovdata om beskyttelse Tradisjonelt særpreg
Ordningen sikrer at produkter merket med ‘Beskyttede Betegnelser’ oppfyller strenge krav til kvalitet og opprinnelse. Til slutt dokumenteres historie, tradisjon, oppskrift og geografisk tilhørighet og i lovs form. Dette garanterer forbrukerne autentiske produkter. Det er også en anerkjennelse for produsentene bak produktet, både for håndverket, tradisjonen og kunnskapen som ligger bak.
Sikrer norsk matkultur
Beskyttede Betegnelser er viktig for norsk mat- og drikkekultur på flere måter:
- Bidrar til å bevare Norges kulinariske arv ved å beskytte produkter som er dypt forankret i vår historie og kultur
- Støtter lokale produsenter ved å fremme produkter som er unike for bestemte regioner
- Styrker tilliten til kvaliteten og autentisiteten til norsk mat og drikke blant både lokale og internasjonale forbrukere
Samme nivå som EU
Den norske merkeordningen er direkte knyttet til EU’s merkeordning for geografiske betegnelser, kjent som «Geographical indications» (GI). GI er en del av EUs kvalitetsregime som anerkjenner og beskytter høykvalitets landbruksprodukter og matvarer fra bestemte regioner i EU. Norge har en avtale med EU som tillater norske produkter å bli inkludert i GI-ordningen, noe som gir dem beskyttelse på EU-markedet.
Tørrfisk fra Lofoten og Fenalår fra Norge er godkjent i EU, og bruker EUs merkeordning på en stadig voksende eksport til Italia og Frankrike. I Norge er Prosciutto di Parma, Prosciutto di San Daniele, Parmigiano Reggiano og Gorgonzola.
Formålet med beskyttede betegnelser:
- Øke mat- og drikkemangfoldet og øke verdiskaping ved å stimulere til regional og lokal matproduksjon.
- Sikre forbrukeren pålitelig informasjon om produktets geografiske tilhørighet, tradisjon og særegne kvaliteter.
- Ta vare på viktig kunnskap om norsk mat- og drikkekultur.
Det er Mattilsynet som foretar endelig godkjenning av en søknad om beskyttelse.
-
Bli merkebruker Oversikt over søknadsskjemaer, søknadsprosessen og kontaktinformasjon
-
For pressen Pressekontakt og pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Ofte stilte spørsmål om Beskyttede Betegnelser
Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som kan gi juridisk vern av navn på tradisjonelle matprodukter med særpreg og klar tilhørighet til et bestemt geografisk område.
Merket verner våre nasjonale matskatter:
- Garantert særpreg fra et bestemt geografisk område
- Tar vare på kunnskap og tradisjoner
- Stiller krav til hvordan produktet skal lages
- Garantert at du får ekte vare
Merkeordningen skal gjennom å hindre ulovlig kopiering og etterligning av produktnavn bidra til økt verdiskaping i distriktene. Målet er også å bidra til utvikling av matmangfold og lokal mat med særpreg. Forbrukerne sikres dessuten pålitelig informasjon om produktenes opprinnelse og særpreg.
Merkeordningen ble i sin tid innført i EU som et ledd i en omlegging av landbrukspolitikken, og er en strategi for verdiskaping gjennom lokal og regional næringsutvikling. Norge valgte å innføre en tilsvarende merkeordning, fordi erfaringene fra mange EU-land har vist seg å være en vellykket strategi for næringsutvikling i distriktene.
Merkeordingen forvaltes av Mattilsynet i samarbeid med Stiftelsen Norsk Mat . Stiftelsen Norsk Mat gir råd og veiledning samt foretar saksbehandling av søknader og innstilling til Mattilsynet. Mattilsynet fatter den endelige avgjørelsen om søknaden skal godkjennes.
I Norge er 31 norske og fire utenlandske godkjent etter ordningen.
I EU, der denne ordningen har eksistert siden 1992, har over 4000 ulike matprodukter fått beskyttelse.
Produkter med en beskyttet betegnelse er tradisjonsprodukter som garanterer særpreg fra et bestemt geografisk område. Gjennom krav til hvordan produktet skal lages, tar man vare på kunnskap og tradisjoner og forbruker får ekte vare.
Det er ulike krav avhengig av hvilken type betegnelse det søkes om.
Dette kan være krav til tradisjon, særpreg, at egenskapene eller kvaliteten skyldes dyrkingsforholdene m.m. Se nærmere om vilkårene i forskriften om beskyttede betegnelser lengre opp på denne siden eller hos Lovdata.
- Det gir et sterkt juridisk vern mot kopiering og etterligning av produktnavn
- Det hindrer snylting på og utvanning av omdømme
- Et godt verktøy for å sikre investeringer
- Befester et produkt som et kvalitetsprodukt
- Samarbeid om å forsvare en felles merkevare
- Lovbeskyttelsen – følges opp av det offentlige ved brudd
Ja, fordi man da kan unngå kopiering og etterligning av produktet.
Beskyttede betegnelser er en av fire nasjonale merkeordninger for mat. Disse er Beskyttede betegnelser, Spesialitet, Nyt Norge og Ø-merket. Forskjellene er kort forklart:
Spesialitetmerket viser vei til unike smaksopplevelser. Produktet som bærer dette kvalitetsmerket er laget i Norge og oppfyller fastsatte krav til råvare, produksjonsmåte og/eller oppskrift.
Et uavhengig fagutvalg vurderer om produktet er en unik smaksopplevelse.
Nyt Norge innebærer at produktet er produsert av kvalitetssikrede norske råvarer i Norge.
Disse tre merkeordningen blir alle forvaltet av Stiftelsen Norsk Mat (Beskyttede Betegnelser i samarbeid med Mattilsynet).
Den fjerde ordningen – Ø-merket – er basert på en offentlig forskrift og forvaltes av Debio. Ø-merket garanterer at produktene er økologisk produsert.
Ved å kjøpe et produkt med en beskyttet betegnelse kjøper du et produkt med særpreg fra et bestemt geografisk område. Du har en garanti for at påstander om produktets tradisjon, historie, produksjonsprosess, egenskaper, geografisk tilknytning m.m. er riktige.
Undersøkelser bekrefter at forbrukere i økende grad etterspør produkter med historie og at de ønsker å vite mer om produktenes opprinnelse.
Produkter med en Beskyttet betegnelse fås kjøpt i utvalgte butikker, spesialitetsbutikker og direkte fra produsent.
Den enkelte produsent kan også kontaktes for informasjon om salgssteder. Se lokalmat.no for en oversikt.
Saksbehandlingen er på ca 2 år inklusive en tre måneder lang høringsperiode.
Behandlingstiden gjenspeiler kompleksiteten i sakene. Vilkårene som stilles til en beskyttelse av en produktbetegnelse omfatter strenge krav til dokumentasjon av tilknytningen mellom produktets egenskaper og det geografiske miljøet de er dyrket/produsert i. Søkerne må også dokumentere produktets tradisjon og historikk knyttet til det geografiske området, sporbarhet og påberopte egenskaper og særpreg ved produktet.
Dersom man oppnår en beskyttelse i Norge kan man som tredjeland søke om å få tilsvarende beskyttelse i EU.