Vanligvis serveres rakfisk med gode poteter, rømme og løk av en eller annen sort.
Her har kokken Aleksander Løkkeberg Vartdal latt seg inspirere av det asiatiske kjøkkenet, og laget en ny vri på den klassiske kombinasjonen.
Perfekt som forrett eller appetittvekker!
Slik lager du potetrøsti:
1 skrelt bakepotet
Togarashipulver og salt
2 ss brunet smør
Riv bakepoteten fint på et rivjern. Legg den revede poteten i et klede og vri ut alt vannet slik at den blir helt tørr. Smak opp med togarashipulver og salt. Varm opp en panne med brunet smør på middels varme og lag fire små potetrøstier. Stekes på middels varme til de er gyldne og sprø på begge sider.
50 g Rørosrømme
5 g revet wasabi
Salt og sitron, etter smak
Bland rømmen og wasabien i en bolle. Smak opp med salt og sitron, litt mer enn vanlig. Dette er fordi rømmen skal piskes luftig og taper smak når luftboblene blir pisket inn. Pisk så opp til luftig og lett stiv konsistens.
24 tynne skiver rakfisk
Røstipotet
Wasabirømme
Knuste wasabierter
Vårløk i tynne skiver
Oxalis og oxalisblomster til pynt
Varm opp røstipoteten i en panne rett før servering. Legg først på seks skiver rakfisk og litt wasabirømme. Strø over knuste wasabierter og vårløk og pynt med oxalis og blomster.
Denne oppskriften har tidligere vært publisert i matmagasinet Appetitt, og bildene har Stian Broch og Eivor Eriksen tatt.
Sjekk ut flere spenstige rakfisk-oppskrifter her.
Lyst å lære mer om hvordan rakfisk lages, og hvorfor vi kaller den en nasjonal matskatt?